Tur kaut kas kustas! • IR.lv

Tur kaut kas kustas!

3
Ieva Alberte

Latvijai līdz šim palaimējies izvairīties no tādām sabiedrības veselības krīzēm, kādu nupat piedzīvoja Vācija un vēl vairākas valstis, cīnoties pret bīstamās E.coli baktērijas uzliesmojumu. Ikdienas darbs Latvijā ir rūpes par to, lai uz galda nenonāk bīstami produkti 

Naktīs no Briseles Andrai Vilciņai vēl nav zvanīts. Viņa ir viena no trim cilvēkiem Latvijas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), kuri no Eiropas īpašā trauksmes dienesta saņem brīdinājumus par nekvalitatīvu produktu parādīšanos tirgū. Lielākoties ziņojumi e-pastā iebirst darba laikā. Tikai vienu reizi Andrai zvanīts, taču tā bija sakaru pārbaude. 

Latvijai līdz šim paveicies izvairīties no lielām pārtikas krīzēm, lai gan realitāte ir tāda, ka nekvalitatīvi produkti iemanās pārsteigt patērētājus ar apbrīnojamu regularitāti. Teju 30 gadus Eiropā darbojas ātrās brīdināšanas sistēma RASFF, un jau septiņus gadus līdz ar pievienošanos ES tajā iesaistījusies arī Latvija. Ja kādā no ES valstīm atklāj bīstamu produktu, par to automātiski uzzina arī citas dalībvalstis. No savas puses to dara arī Latvija: ja nekvalitatīvu produktu konstatējuši mūsu speciālisti, par to tiek informēti arī citi eiropieši. 

Pērn RASFF ziņoja par 23 bīstamiem pārtikas produktiem, to vidū austeres un šķīstošā kafija no Francijas, diētiskā šokolāde no Vācijas, gliemenes no Spānijas, laša ribas no Igaunijas, valriekstu eļļa no ASV, konfektes uz kociņa no Ķīnas, majonēze no Krievijas, rozīnes no Uzbekistānas. Ne visi produkti nokļuva līdz Latvijas veikaliem, jo PVD telefoniski paspēja tirgotājus pabrīdināt tos neimportēt. Ziņas tiek saņemtas arī caur ES tirdzniecības kontroles un ekspertu sistēmu TRACE – tajā ievada kontroles punktos veiktos analīžu datus. Latvijā pērn no tirgus izņemti kopumā 18 122 kilogrami pārtikas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu