ZZS jaunais buldozers • IR.lv

ZZS jaunais buldozers

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Gaidāmo vēlēšanu kampaņā «zagļi pret godīgajiem» zaļzemnieki esot pa vidu, kā vienmēr, saka apvienības uzlēcošā zvaigzne Iveta Grigule

Mārupietei Ivetai Grigulei (47), kas Saeimā ievēlēta no Zaļo un Zemnieku savienības Vidzemes saraksta, ir iespēja ieiet Latvijas politiskajā vēsturē. Ne tāpēc, ka viņa pirmā no frakcijas deputātiem LTV publiskajās debatēs ierastās zemdeguna bubināšanas vietā spēj agresīvi aizstāvēt partijas viedokli, un arī ne tāpēc, ka prezidenta kandidātam Andrim Bērziņam pielipa kā miesassargs un kopā ar viņu nonāca visos televizoru ekrānos. Vēsturiskais iemesls ir cits – Grigule ir pirmais cilvēks, kas atminamā pagātnē izslēgts no Latvijas Zaļās partijas (LZP).

Pirmdienas priekšpusdienā, kad tiekamies vienā no Doma laukuma brīvdabas kafejnīcām, viņa stāsta, ka nekas nav galā, jo pārsūdzējusi izslēgšanu partijas domē un no rīta «visus pārpratumus» izrunājusi ar partijas līdzpriekšsēdētāju un savu politisko krusttēvu Raimondu Vējoni. Kad tiks sasaukta domes sēde, vēl nav zināms. Valdes lēmumā minēti vairāki iemesli. Viņa kampaņā pārkāpusi partiju finansēšanas likumu, par ko KNAB publiski paziņoja maija beigās – kāda trešā persona neatbilstoši likumam apmaksājusi viņas un zemkopības ministra Jāņa Dūklava reklamēšanu medijos, bet uzņēmuma nosaukumu Grigule intervijā sakās neatceramies un līdz raksta nodošanai tā arī neatsūta. Būdama valdes locekle, rīkojusies pretēji LZP lēmumiem, tajā skaitā atbalstījusi arī prezidenta kandidāta Bērziņa ievēlēšanu, ko LZP aicināja nedarīt. Mūsu sarunā deputāte atkārto: «Nebūsim naivi, iemesli, kas minēti valdes lēmumā, nav iemesli, par ko izslēgt no partijas.» Kā ir īstenībā, Grigule neatklāj, jo ar Vējoni norunājusi «sīko starpgadījumu» necilāt. Citi biedri man sacīja, ka lielākā problēma ir Grigules rīkošanās savas karjeras, nevis LZP interesēs.

Pēc valdes lēmuma par izslēgšanu Grigule TV pārraidē nevainīgi plikšķināja brūnās acis un apgalvoja, ka tas bijis negaidīts pārsteigums. Televīzijas studijā Grigule aizmirsa pastāstīt, ka vismaz stundu garajās valdes debatēs un «negaidītā lēmuma» pieņemšanā ir piedalījusies arī pati, balsojot pret sevis izslēgšanu. «Klausoties viņas teiktajā medijos, es biju vienkārši šokā: kā var tā melot [par nezināšanu],» neslēpj cita LZP valdes locekle, bijusī Jūrmalas vadītāja Inese Aizstrauta, kura balsojusi par.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu