Izcilākās izrādes un skatuves darbs • IR.lv

Izcilākās izrādes un skatuves darbs

3
Kaspars Kārkliņš. Foto — Agnese Grabe

Jūnijā darbu beidz Latvijas teātri. Kritiķes nosauc savus aizvadītās sezonas favorītus


Silvija Radzobe

Labākās izrādes
Visi mani prezidenti
– režisors Valters Sīlis, Dirty Deal sadarbībā ar Nacionālo teātri. Asprātīgs, ass un drosmīgs iekšēji brīvu jaunu cilvēku darbs – ideāls politiskā teātra paraugs. Tiek parodētas nevis privātpersonas, bet spēles kvalitāte, ar kādu tās pildījušas prezidentu lomas. Dokumentālu notikumu ironiska apspēle viegli pāraug fantastiskos notikumos, nepārprotami atgādinot, ka būt politiķim nozīmē spēlēt teātri, ka cilvēks, kas uzņēmies ne savu lomu, var kļūt bīstams, ka, iespējams, prezidenta amats Latvijā ir atmirstošs rudiments.

Kapusvētki – režisors Alvis Hermanis, Jaunais Rīgas teātris.  Izrādi sapratu tikai pēc strīda ar kritiķi Z.R., kad atcerējos to, ko, likās, jau zināju: laikmetīgais teātris neatveido dzīvi pašas dzīves formās un nedod tiešu vērtējumu par redzamo. Pašapmierinātie bēru orķestranti, kas stāsta par citu nāvi jautrus notikumus, no vienas puses, ir profesionāļi, kas nevar nemitīgi raudāt, bet, no otras puses, viņi kļūst arī par simbolu deģenerētai latviešu kapusvētku tradīcijai, senam rituālam, tādējādi turpinot Hermaņa izrādes Melnais piens aizsākto apokalipses tēmu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu