Apstarotie • IR.lv

Apstarotie

4
Z–Light valdes priekšsēdētājs Daumants Pfafrods (pa labi) un medicīnas produktu ražotnes vadītājs Māris Stafeckis, kurš rokās tur instrumentus nierakmeņu skaldīšanai. Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Anita Brauna

Līvānu optiskās šķiedras produktu ražotājs Z-Light pasaules tirgum piedāvā augstās tehnoloģijas. Amerikā savā nišā tas ir pat monopolists

Tas ir mūsu pašu inženieru darbs – Daumants Pfafrods norāda uz optiskās šķiedras vilkšanas torni. Tā ir iekārta visā trīsstāvu ēkas augstumā, kurā no kvarca stikla formām kā diegs tiek izvilkta optiskā šķiedra. Tobrīd mēs zinām, ka atrodamies labā uzņēmumā, bet vēl nezinām, cik labā, un fotogrāfs Andrejs, aplūkojot vietējo tehnoloģiju, pajautā, vai tā nerada problēmas ar Eiropas standartiem. «Z-Light savā nišā ir vadošais uzņēmums Eiropā,» Pfafrods mūs noliek pie vietas. «Un viens no vadošajiem pasaulē.» 

Medicīnas produktu ražotnē tajā brīdī gatavo nierakmeņu skaldīšanas instrumentus. «Mums šajā ziņā ir gandrīz monopols – 70% Amerikas tirgus ir mūsu,» Pfafrods ber faktus, kas apdullina cits pēc cita. Nierakmeņu skaldīšanas instrumenti izskatās pēc metru, pusotru gariem, paplāniem vadiem ar savdabīgiem uzgaļiem abos galos, un, lai nepaliktu maldīgs priekšstats, ka tie tādi diegi vien ir, ražotnes vadītājs Māris Stafeckis nodemonstrē optiskās šķiedras spēku. Ar vienu galu pieslēgts lāzera iekārtai, ar otru šis «diegs» eksperimentam nolikto žileti sadragā caurumos. 

Šie augsto tehnoloģiju produkti top mazpilsētā Līvānos, nepilnus 200 km no Rīgas, un demonstrē tādu rentabilitāti, kas ir jebkura uzņēmēja sapnis. Pagājušajā gadā Z-Light strādāja ar 4,2 miljonu latu apgrozījumu un nepilna miljona latu peļņu. Teju 100% visi produkti tiek eksportēti uz Rietumu tirgiem. «Mūsu apgrozījumā Latvijas un bijušā Austrumu bloka valstu tirgus ir mazāks par vienu procentu,» lietišķi paskaidro Z-Light valdes priekšsēdētājs Daumants Pfafrods. Latvijā pa kādam viņu ražojumam var atrast universitātēs. Kad prasu, vai Amerikas «bestselleru» – nierakmeņu skaldīšanas instrumentus – izmanto arī līvāniešu ārstēšanā, Pfafrods purina ar galvu: «Domāju, ka līdz mūsu slimnīcām tās tehnoloģijas vēl nav atnākušas.» Pat ja atnāktu, var gadīties, nemaz nepamanītu, ka tās tapušas Līvānos, jo Z-Light produkcijas noņēmēji pamatā ir lielas ārvalstu firmas un caur tām tā nonāk klīnikās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu