Mana sirds uz trotuāra • IR.lv

Mana sirds uz trotuāra

4
Edgars Žilde

Meklējot dzīvokli, prasību saraksts izstiepies pasakaini garš: parketa grīda, balto podiņu krāsnis, vecie logi, augstie griesti, ar skatu uz kokiem… Rīgā tā ir utopija. Arī sludinājumos pārdot gribētāji joprojām slavē jau par lamuvārdu pieņemto «eiroremonts»

Romantiku mūsdienās var atļauties teju tikai studenti, skaistos pirmskara dzīvokļus sadalot istabās. Taupīšana? Varbūt, bet tā ir arī vēlme dzīvot konkrētā vidē un telpā. Lai uzsvērtu savu identitāti, nemaz nav vajadzīgi sociālie mediji. Kompaktu pilsētu sabiedriskā dzīve un sociāli ekonomiskā attīstība notiek uz ielas, veikalos un parkos. Par to runā gan Edvards Gleizers savā jaunajā grāmatā Triumph of the City, gan mūsu pašu jaunie pilsētplānotāji: jo vairāk cilvēku dzīvo centrā, jo lielāka iespēja mācīties citam no cita, radot augsni vietējiem uzņēmējiem un kultūras centieniem. 

Šķirstu fotogrāmatu par Berlīnes radošajiem kvartāliem un domāju: mūsu galvaspilsēta varētu būt tāda pati. Dzīva. Varētu, bet tikai tad, kad Avotu iela atkal asociēsies ar Daugavas gultnes purvainās palienes avotiem, bet Āgenskalnā no jauna atdzims skaistās koka verandas. Atminos Ziedoņdārzu vēl no skolas laikiem. Tā bija vieta, kur paslēpties no trokšņiem un pabaidīt egļu zaros sasēdušās vāveres. Prieks, ka tagad atjaunota arī strūklaka. Pilsētas mūri ar gadiem kļūst arvien smagnējāki. Ne tāpēc, ka nogurstam, drīzāk tāpēc, ka spējam saskatīt vairāk. Pašlaik īpašumi ir iestrēguši kaut kur kredītu un tiesu procesu mākonī, un ēku potenciāls netiek izmantots. Dažas no tām ir galvaspilsētas skaistākās pērles. 

Labs piemērs, kā apdzīvot telpu, vienlaikus stiprinot kultūras attīstību, ir VEF mākslinieku darbnīcas, kur ar katru gadu paplašinās sabiedriskā un kultūras dzīve. Rezidenču izmēri varētu pieckāršoties, ja vien būtu atbalsts un iespējas. Nestandarta risinājumi un labas idejas industriālajās teritorijās jau sevi ir pierādījušas gan vecajā labajā Andrejsalā, gan Spīķeros, gan arī jaunizveidotajā Valdemāra pasāžā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu