Lemberga vietniece zemes virsū • IR.lv

Lemberga vietniece zemes virsū

2
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Anita Brauna

Zaļo un Zemnieku savienībā ir kāds maz zināms jauns cilvēks, kas pēdējā pusgadā ir taisījis strauju politisko karjeru. Piedalās valdības koalīcijas sarunās, sniedz padomus diviem ministriem, ieņem Aivara Lemberga vietnieka posteni partijā Latvijai un Ventspilij. Viņu sauc Kristīne Krasovska, bet viņas karjeras izaugsme patiesībā parāda, kā Aivars Lembergs sev izkārto laba pilsētas saimnieka statusu

Ir pirmdienas pēcpusdiena. Saeimas Baltajā zālē ienāk jauna tumšmataina sieviete, ģērbusies izskatīgā zilā žaketē, balti punktotos svārkos un tērpam pieskaņotās elegantās augstpapēžu kurpēs. Garām novējo rūgtenu smaržu aromāts. Apsēdusies garā, pagaidām vēl tukšā galda stūrī, viņa izvelk iPad planšetdatoru, tomēr ilgi ar to darboties nesanāk, jo drīz cits pēc cita ap viņu sāk drūzmēties telpā ienākušie vīrieši – Zaļo un Zemnieku savienības ministri, valdes locekļi, citi svarīgi vīri. Kad ierodas premjerministrs Valdis Dombrovskis, durvis tiek aizvērtas. Sākas valdības koalīcijas iknedēļas sanāksme. 

Plašākai publikai nezināmā elegantā būtne pie koalīcijas galda ir Kristīne Krasovska. «Lemberga uzticamības persona» ir ietilpīgākais jēdziens, kādā raksturojama viņas loma, un to zina visi pie galda sēdošie. «Es ļoti ceru, ka tā arī ir,» vēlāk man teiks pati Krasovska. Šādu vērtējumu viņa uzskata par pagodinājumu. «Pagaidām Lemberga kungs man nav teicis – tu esi uzticamības persona. Bet es ceru, ka caur to darbu, ko daru un kā daru, viņš uz mani var paļauties. Ja tā ir, es tikai priecājos.» 

No otrās rindas uz pirmo
Aivars Lembergs, kā zināms, ir ilglaicīgs un nerealizējies ZZS premjerministra amata kandidāts, bet viņa partijas Latvijai un Ventspilij biedri ir ievēlēti Saeimā no ZZS saraksta. Tas Ventspils mēram, smagos noziegumos apsūdzētajam «oligarham» Lembergam valsts politiku noteicošajās koalīcijas sarunās nodrošina oficiālu viedokli. Taču to dalībnieki neatceras, ka uz šīm sanāksmēm jebkad nāktu pats Lembergs. Viņu pārstāv Kristīne Krasovska un Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Blumbergs. (Lembergam uz tiesu regulāri jāiet, nevar visu paspēt, – tā Blumbergs atbild uz jautājumu, kāpēc Lembergs pats nenāk uz sanāksmēm.) 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu