Zvaigznes un noslēpumainie • IR.lv

Zvaigznes un noslēpumainie

5
Koncerna MG Baltic īpašnieks Darjus Mockus ar sievu Inu. Foto — LT/Scanpix

Sportisti neparādās Lietuvas miljonāru sarakstos, kuros virknējas pārtikas un apģērbu tirgotāji, ekscentriski dzeltenās preses mīluļi un ļaudis, kuru biznesa veiksme nākusi kā zibens no skaidrām debesīm 

Svešas naudas skaitīšana ir Lietuvas iedzīvotāju un mediju iecienīta nodarbe, taču gan ekonomikas eksperti, gan vietējie miljonāri, kuri iekļūst turīgāko cilvēku sarakstos, šādus bagātnieku reitingus vērtē skeptiski. 

Sevišķi smagu triecienu šie reitingi saņēma šajā pavasarī, kad nedēļraksts Ekonomika bagātāko cilvēku sarakstā iekļāva nesen no amata atkāpušos ekonomikas ministru Daiņu Kreivi, novērtējot viņa īpašumus 170 miljonu litu (35 miljonu latu) apmērā. Viņa ģimenei pieder 40% celtniecības preču tirdzniecības tīkla Moki-veži akciju, taču ne īpaši lielā uzņēmuma pavājie rezultāti un veselais saprāts mudina domāt, ka ministrs par bagātnieku pasludināts, lai sabojātu viņa kā jaunā politiķa reputāciju, vai arī tas bijis lēts triks jaunā nedēļraksta popularitātes vairošanai. Tā liek domāt arī fakts, ka Kreivja pasakainās bagātības neizdevās atrast nedēļas žurnālam Veidas, kas ik gadu publicē turīgāko lietuviešu sarakstus. 

Lai būtu, kā būdams, salīdzinot žurnāla Veidas un laikraksta Ekonomika bagātāko ļaužu sarakstus, ir iespējams izveidot puslīdz objektīvu bagātāko Lietuvas cilvēku desmitnieku. Tajā mēs atrodam arī trīs uzņēmējus miljardierus, kuru īpašumi ir novērtējami vairāk nekā viena miljarda litu apmērā. Pirmie divi no viņiem – no minerālmēslu rūpnīcas Achema izaugušās impērijas veidotājs Bronislovs Lubis un Maxima īpašnieks Nerijus Numavičs – sīkāk aplūkoti atsevišķos rakstos, tāpēc šo pārskatu sāksim ar trešo miljardieri – Darju Mocku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu