Pats ātrākais igaunis • IR.lv

Pats ātrākais igaunis

4
Hillars Teders pagājušā gada sākumā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kur viņš būvē jaunu iepirkšanās centru. Foto — Veiko Tõkman, Äripäev

Agrā jaunībā Hillaram Tederam (49) ļoti patika sacīkšu auto un trakulīga braukšana. Pusmūžā iegādājās personīgo lidmašīnu. Gatavība riskēt un neatlaidība ir īpašības, kas ļāvušas viņam kļūt par Igaunijas bagātāko cilvēku, darbojoties it kā gluži ikdienišķā biznesā – tirdzniecībā. Tiesa, Krievijā 

Kamēr pērnā gada nogalē nebija atklājies, ka igauņu uzņēmējam joprojām pieder ievērojama ietekme strauji augošajā Krievijas lielveikalu tīklā O’Key, Hillars Teders biznesa laikraksta Äripäev veidotajā miljonāru sarakstā ieņēma «tikai» 16.vietu, un viņa īpašumi tika novērtēti ar «pieticīgu» vienu miljardu kronu. Pērnā gada nogalē viss mainījās, jo O’Key akcijas sāka kotēt Londonas biržā un atklājās, ka četru lielo īpašnieku vidū ir arī igaunis Teders. Viņa aktīvu vērtība tūlīt «uzlēca» līdz 300 miljoniem dolāru, un finanšu analītiķi prognozē, ka veiksmīga biznesa turpmāka attīstība ļaus viņam kļūt par pirmo igauni, kas piebiedrojas Forbes miljonāru sarakstam. Šoreiz tie būs jau «īsti» – dolāru un eiro – miljardi. 

«Igaunijā vairs nav liela biznesa iespēju,» Hillars Teders atzina 2007.gada nogalē, kad koncentrēja savu biznesa aktivitāti Ukrainā – sāka tur izvērst lielveikalu tīklu O’Key. Tolaik arī tika izziņots, ka Teders savas akcijas Krievijas uzņēmumā (sākotnēji viņam piederēja 25%) pārdevis trim pārējiem biznesa partneriem, ar kuriem kopā tūkstošgades mijā Sanktpēterburgā sāka attīstīt Rietumu stila lielveikalu ķēdi. Šis māņu gājiens precīzi atbilst Tedera stilam, par kuru kādreizējais skolasbiedrs Kaido Vēnsalu saka: «Viņam nepatīk atrasties uzmanības degpunktā, bet visu, kam ķeras klāt, paveic klusi un ar milzīgu mērķtiecību noved līdz galam.» 

Tas nu ir fakts – desmit gadu laikā Krievijas uzņēmums ir izaudzis līdz aptuveni 60 tirdzniecības centriem, tagad to vada starptautiska menedžeru komanda, un 2010.gada finanšu dati uzrāda trīs miljardu rubļu (ap 75 miljoni eiro) peļņu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu