Katram savu tableti • IR.lv

Katram savu tableti

3
Foto — Lauris Vīksne, F64
Ieva Puķe

Zinātnieces Maijas Dambrovas komanda patentējusi mildronātu, kas ir 40 reižu jaudīgāks par iepriekšējo. Viņa zāles iesaka dozēt atkarībā no gēniem 

Biomedicīnas pētījumu centra iekštelpas Kleistos nav tik bezpersoniskas, kā izskatās pirmajā brīdī. Uz kādām durvīm salīmēti žurku attēli. Trekns, spīdīgs grauzējs ar rozā deguntiņu un garzobains šaržs: dzīvnieks atgāzies krēslā, virs kura rakstīts «Biznesa klase». Žurkas zāļu pētījumos joprojām ir neaizstājamas, – intrigu pamet pretī iznākusī Organiskās sintēzes institūta (OSI) farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja Maija Dambrova. Viņa protot arī eleganti iemidzināt zvēriņu, kurš savu darbu ir padarījis.   

Liekas, Upsalas Universitātē doktora grādu ieguvusī Maija pieder tai moderno zinātnieku paaudzei, kas labprāt komunicē ar masu medijiem, tomēr prot novērtēt savu laiku. Rāmjus nosaka pašmāju farmaceitisko firmu pasūtījumi un Eiropas Savienības fondu finansējums. Elkonim pārlocījusi greznu kostīmjaku pasteļtoņos, ieraugot fotogrāfu, viņa lietišķi vaicā: «Jūs laikam tomēr gribēsit balto halātiņu?» 

Divas jaunākas kolēģes atlec sānis. Lieka kautrība. Dažas dienas vēlāk kameru tvēriens meklēs tieši vienu no viņām. Dambrovas doktorante Baiba Švalbe pēc pāris dienām saņēma L’Oréal stipendiju sievietēm zinātnē. Maijai tāda bija 2006., citai viņas doktorantei Līgai Zvejniecei – 2009.gadā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu