Atbrīvotais piena spēks • IR.lv

Atbrīvotais piena spēks

3
Smiltenes piens valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece: «Mūs glābušas trakas idejas.» Foto — Gints Ivuškāns, F64

Ulmaņlaikos Smiltenes pienotava bija starp lielākajiem sviesta eksportētājiem, tagad sāk ražot enerģijas dzērienu, kam līdzīgu Eiropā nepiedāvā vēl neviens 

Kad pirms pāris mēnešiem zvanu a/s Smiltenes piens valdes priekšsēdētājai Gitai Mūrniecei, viņa par interviju negrib ne dzirdēt. Darba pilnas rokas un liels uztraukums, jo nupat tirgū palaists jauns un līdz šim ne tikai Latvijā, bet tuvākos un tālākos kaimiņos neredzēts produkts. Piena spēks ir no dabīgām izejvielām radīts enerģijas dzēriens, kas izskatās pēc piena, tomēr nav piens. Īpašajā dzērienā ir trīsreiz vairāk olbaltumvielu nekā parastā pienā, un, izdzerot drusku vairāk nekā vienu glāzi, var uzņemt dienai nepieciešamo lizīna devu – tas palīdz organismā uzsūkties kalcijam. 

Izejvielas, no kura Smiltenes piens ražo jauno dzērienu, – siera un biezpiena sūkalas – ir pazīstamas, kopš vien tiek siets siers. Biežāk tās izbaro lopiem, nekā lieto cilvēku uzturā, kaut gan sūkalas satur astoņas no deviņām neaizvietojamajām aminoskābēm, kuras mūsu organismā veido muskuļus, iekšējos orgānus, ādu un asinis. Mūsdienās no siera sūkalām ražo pulveri, ko izmanto pārtikas rūpniecībā, bet ar sarežģītāku tehnoloģiju palīdzību iegūst pārtikas piedevas, ko parasti lieto sportisti. Smiltenes piena izpilddirektore Ilze Bogdanova savulaik apmeklējusi šādu ražotni Polijā, tomēr daudz tālāk par durvīm neesot laista. Bet smiltenieši nav padevušies un sadarbībā ar LU zinātniekiem izstrādājuši unikālu tehnoloģiju, kas sūkalas uzreiz ļauj pārstrādāt dabīgā dzērienā. Eiropā plašam patērētāju lokam neviens nepiedāvā tamlīdzīgu dabīgu produktu, bet par Ameriku precīzu ziņu nav. 

Sviests Anglijai
«Jau kopš 1993.gada, kad kopā ar zemniekiem nodibinājām kooperatīvu un privatizējām Smiltenes pienotavu, mūs glābušas trakas idejas,» smejas Gita, kas arī pati ir akcionāre.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu