Kādam bija jārīkojas • IR.lv

Kādam bija jārīkojas

5
Foto — Lauris Vīksne, F64

«Auni ir godīgi un strādīgi, mans zvaigznājs mani pilnībā apmierina.» Valsts prezidents Valdis Zatlers ir gatavs gan nopietni izvērtēt prezidentūru, gan atbildēt uz dīvainu kritiku

Saruna ar Valsts prezidentu notiek pirmdien darbdienas nogalē un turpinās arī pēc tai atvēlētajām 45 minūtēm, kad diktofoni izslēgti. Valdis Zatlers ir labā omā. Vai nu politiķu intrigu gaisotne ap vēlēšanām viņu tiešām neskar, vai viņš jau zina ko tādu, ko vairākums sabiedrības vēl ne. Viņa uzsvērtais, ka «rezultāts ir tikai vēlēšanu dienā», liek domāt drīzāk par pārliecību, nevis cerību. Todien pie viņa viesojies Saskaņas centra līderis Jānis Urbanovičs, pils virzienā redzēts dodamies arī ZZS «saimnieks» Aivars Lembergs. Skaidrs, ka Zatlers pirms vēlēšanām nesēž, rokas klēpī salicis, taču nekomentē, ar ko tiekas šajā «ļoti delikātajā situācijā» (turpat pilī dzirdēts raksturojums). Toties labprāt runā par paveikto, kļūdām un nākotnes plāniem. 

Jūs kandidējāt uz prezidenta amatu pirms četriem gadiem un darāt to tagad atkārtoti. Kas ir šo divu vēlēšanu būtiskākā atšķirība no jūsu personīgā skatpunkta?
Pirms četriem gadiem tas bija izaicinājums, kuru izvēlējos pieņemt. Šobrīd galvenais arguments ir pieredze. Latvijā katram ir savs uzskats, kādam jābūt prezidentam, jo katrs cilvēks domā par savu valsti. Prezidents pārstāv katru no Latvijas iedzīvotājiem un strādā viņa labā. Pirms četriem gadiem tā man bija tikai tāda ideālistiska nostādne, bet šobrīd es jau esmu pārliecināts, ka tā tam ir jābūt. 

Toreiz jūs bijāt oligarhu izvirzīts kandidāts, bet četros gados esat pierādījis, ka esat neatkarīgs, kas taču nebija viņu mērķis. Vai vēlēšanu rezultāts tagad ir jau izlemts?
Rezultāts ir tikai vēlēšanu dienā. Tā tas vienmēr ir bijis un tā tas šoreiz arī būs. Starpība ir tāda, ka tad man bija jāizlemj vienā dienā, bet šobrīd lēmums balstīts vairāku mēnešu pārdomās. Sabiedrībā, kā redzam, ir vēlēšanās pēc skaidrības, tā grib kandidātus vērtēt un noskaidrot, kurš ir vislabākais Latvijas valstij. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc es nācu ar runu [Latvijas Universitātē]. Runa bija nopietns dokuments, ilgi gatavots, lai var panākt visaptverošu skatījumu gan par paveikto, gan par vīziju nākošajiem četriem gadiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu