Zaļais rēgs? • IR.lv

Zaļais rēgs?

3
No gāzes un biomasas ražotās elektrības cena, USD/MWh
Anita Brauna

Kamēr pa Latviju klīst mīts par dārgo zaļo enerģiju, pasaulē baidās, ka vairs nespēs samaksāt par izsīkstošajiem fosilajiem resursiem

Baidoties no zaļās enerģijas radīta cenu lēciena, Saeima ir «nolikusi malā» nozarē ilgi gaidīto atjaunojamās enerģijas likumprojektu. To var uzskatīt par gāzes lobija uzvaru – Latvijas sabiedrības prātā ir cieši nostiprinājusies doma, ka no atjaunojamajiem resursiem (AER) ražota enerģija ir dārga un mēs to nevaram atļauties. Taču, kamēr Latvija bēg no zaļās enerģijas «vilka», patiesībā riskē uzskriet virsū «lācim» – no gāzes ražotai enerģijai, kura būs krietni dārgāka par zaļo. Daudzas pasaules valstis pašlaik kaļ plānus tieši par to, kā izvairīties no fosilo resursu diktētā enerģijas sadārdzinājuma.

Politiskās kvotas līdz šim
Piesardzību pret zaļo enerģiju var saprast – ne vien gāzes lobijs ir strādājis, bet arī pats zaļais bizness Latvijā ir bijis netīrs un dārgs. Tieši to Ekonomikas ministrijā (EM) izstrādātais jaunais likumprojekts cenšas labot, tāpēc ir jānošķir pašreizējā situācija no tās, ko plānots iedibināt.

Elektroenerģijas ražošanai no AER līdz šim ir izsniegtas kvotas, kuras to īpašniekiem deva tiesības elektrību par augstāku cenu pārdot Latvenergo, kas šīs izmaksas ierēķināja tarifā. Ilgus gadus kvotas saņēma politikai pietuvināti cilvēki, kuri panāca arī to, ka viņiem obligātajā iepirkumā maksāja augstākas cenas nekā vidēji ES. (Atgādinājumam – viens no Latvijas lielākajiem vēja parkiem pieder Andra Šķēles ģimenei, vairāki mazie HES saistīti ar citiem politiķiem. Jaunākā «intriga» saistīta ar Aivara Lemberga un viņa oponentu interesēm par vēja parkiem. Ar Lembergu saistīts uzņēmums kvotas nedabūja, otrie dabūja, un šī cīņa, pēc zinātāju stāstītā, aizkavēja AER likumprojekta nonākšanu Saeimā.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu