Kas palicis aiz šīm mugurām? • IR.lv

Kas palicis aiz šīm mugurām?

6
No kreisās: Rīgas pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita, bijušais departamenta vadītājs Vilnis Štrams un viņa vietnieks Pēteris Strancis. Ilustrācijai izmantoti LETA foto
Sanita Jemberga

Miljons eiro par zemes apbūves nosacījumu maiņu. Vai šis un citi kukuļi Rīgas ierēdņiem – tagad notiesātajiem Vilnim Štramam un Pēterim Strancim – tiešām nebija jādala ar politiķiem? Arī izmeklētāji tam neticēja. Telefonsarunās lielākajā līdz šim atklātajā Rīgas domes korupcijas prāvā izskanēja gan Edmunda Krastiņa, gan Jāņa Dineviča vārdi. Līdz šim nepubliskotos kriminālprocesa materiālos parādās arī citi – politiķis Andris Šķēle un bijušā mēra Gundara Bojāra sens draugs un padomnieks Armands Zeihmanis

Dienā, kad bijušais Rīgas domnieks Edmunds Krastiņš (toreiz TP) sniedza liecības tiesā, viņš droši vien jutās kā veiksminieks. Liecināt nav patīkamākā nodarbe pasaulē, toties viņš nesēdēja uz apsūdzēto sola. 

Krastiņa vārds bija izskanējis vairākās izmeklētāju noklausītajās kukuļņēmēju sarunās, kurās tieši viņš iezīmējās kā politiskais «kurators» un kukuļu naudas daļas saņēmējs. KNAB izkratīja viņa kabinetu un auto, kura cimdu nodalījumā aploksnē atrada četrarpus tūkstošus eiro. Krastiņš paskaidroja, ka tā esot viņa amatpersonas deklarācijā norādītā skaidrā nauda, kas nolikta kāda sadzīves priekšmeta pirkšanai. No melu detektora pārbaudes Krastiņš atteicās. Tāpat kā cits kukuļņēmēju sarunās minētais bijušais domnieks Jānis Dinevičs (LSDSP). 

Rīgas pilsētas attīstības departamenta vadītājs Štrams, kurš, pēc apsūdzības domām, bija augstākā ranga starpnieks un nogādāja naudu politiķiem, nevienu nenodeva. Dažādu politiķu biežā piesaukšana viņa paša un padotā – kukuļu kurjera Raimonda Janitas – sarunās esot bijusi blefošana, tiesā stāstīja Štrams. Naudu viņš vācis pats sev, sapinies personiskās dzīves un nekustamo īpašumu projektos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu