Biezie un plānie • IR.lv

Biezie un plānie

6
Džini indekss ES valstīs 2009.gadā
Pauls Raudseps

Diskusijās par sociālā budžeta izlietojumu reti piesaukts būtisks fakts – Latvijā ir viskrasākā ienākumu nevienlīdzība ES

Starptautiski plaši pielietota nevienlīdzības mēraukla jau daudzus gadus ir Džini indekss. Tas var būt skaitlis starp 0 (visu iedzīvotāju ienākumi valstī ir vienādi) līdz 100 (viens iedzīvotājs saņem visus ienākumus). Augstākais Džini indekss pasaulē esot Namībijā – 70,7. Pēc CIA World Factbook informācijas, tas ir stipri vairāk nekā daudzās pasaules lielajās valstīs: ASV – 45, Krievijā – 42,2, Brazīlijā – 56,7, Ķīnā – 41,5.

Gan Latvijā, gan Lietuvā indekss pēdējos desmit gados ir audzis – 2000.gadā Latvijā tas bija 34, bet Lietuvā – 31. Varētu secināt, ka nevienlīdzība ir vai nu izaugsmes vai nabadzības neizbēgama blakne, tomēr Igaunijas pieredze liecina par ko citu. Tā «treknajos gados» piedzīvoja tikpat strauju izaugsmi kā Latvija, tomēr kopš 2000.gada (kad tās Džini indekss 36 pārsniedza Latvijas rādītāju) ir būtiski samazinājusi nevienlīdzības rādītāju.

Šādas izmaiņas, kā arī vērojums, ka Džini indeksa tabulā bijušās sociālisma valstis atrodas gan starp ES nevienlīdzīgākajām (Latvija, Lietuva, Rumānija, Bulgārija), gan vienlīdzīgākajām valstīm (Slovēnija, Ungārija, Slovākija, Čehija), liek domāt, ka šī parādība nav neizbēgamas sekas pārejai no sociālisma uz kapitālismu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu