Edgars Krūze, luksoforu remontētājs un mazgātājs • IR.lv

Edgars Krūze, luksoforu remontētājs un mazgātājs

3
Kabeļu līniju elektromontieris Edgars Krūze ar kolēģi Juri ir vienīgie, kuri trīsreiz gadā mazgā luksoforus 340 Rīgas krustojumos. Foto — Gatis Gierts, F64
Ieva Alberte

Kam jānotiek, lai uzkāptu līdz luksofora sarkanajai gaismai un uzrakstītu: «Dievs ir» vai «Kur brīvība?»

Tie ir jautājumi, uz kuriem nevar atbildēt ne Edgars Krūze, kurš trešo mēnesi rūpējas par Rīgas luksoforu tehnisko kārtību un tīrību, ne viņa kolēģis Juris, kuram ir 20 gadu darba pieredze. Kopš šāgada janvārī Rīgas gaismā nodibināja luksoforu dienestu, tajā ietilpst četras brigādes, taču Edgara un Jura ekipāža ir vienīgā, kas specializējas arī mazgāšanā. 

Luksoforus mazgā 2-3 reizes gadā: vienreiz rudenī, divreiz pavasarī – pēc pirmajiem dubļiem un pēc «smilšu vētrām». Visgrūtāk notīrīt ir uzlīmes un grafiti. Ja nelīdz mazgāšana un kasīšana, jālieto speciāls šķīdinātājs vai jāmaina stikls. «Darbdienas beigās sāp galva no atliekšanās un skatīšanās augšup,» Edgars stāsta, ka mazgā ar birsti, kuras kātu var izbīdīt atkarībā no luksofora augstuma. Grūti strādāt ir pilsētas centrā, jo ūdens var uzšķiesties gājējiem. 

«Dažkārt autobusu šoferi parāda paceltu īkšķi. Novērtē mūsu padarīto.» Edgaru iepriecina arī paša pārkrāsots elektrības sadales skapis vai ieraksts darba grāmatā par jauna luksofora uzstādīšanu. «Lielākoties gan nekā skaista nav.» Luksoforos bieži vien Edgars atrod šļirces un zagļu samestus tukšus makus. Ziemā sētnieki uz sadales skapjiem samet sniegu, un montieri netiek tiem klāt, taču tieši skapī ir luksofora «sirds». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu