Lielā auss • IR.lv

Lielā auss

3
Kolāža — Frank&Stein

Kuri ir tie politiķi, par kuru iespējamo noklausīšanos KNAB vadībā izcēlies konflikts, kas sabiedrībai atklājās pēc biroja priekšniekam Normundam Vilnītim adresētā pārmetuma, ka viņš izrādījis prettiesisku interesi par politiķu telefonsarunām? Ar tiesībsargājošajām iestādēm saistītas personas apstiprina: izskanējuši trīs ietekmīgu Vienotības politiķu un divu TB/LNNK pārstāvju vārdi 

Nenotikušās politiķu noklausīšanās skandāls ir kā aisbergs, kura redzamā virsotne – oficiāli pieejamā informācija – ir tikai daļa no visa stāsta, ko pilnībā izprast neļauj «zem ūdens» palikušie jautājumi. Tādu ir daudz. Sākot ar acīmredzamāko – par kuru politiķu noklausīšanos tad bijusi runa, un noslēdzot ar svarīgāko – kā samilzušais KNAB vadības konflikts atrisināsies un vai tas var beigties pat ar KNAB likvidēšanu? Tās būtu korupcijas apkarošanas beigas, kritiens gandrīz desmit gadus atpakaļ, šādu varbūtību novērtē bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis. 

Suns uz siena kaudzes
Ja skandāla aprakstā pieturamies pie oficiālās informācijas, stāsts nav garš. Saņemt rakstisku KNAB priekšnieka Vilnīša atļauju, kas ļautu uzklausīt viņa vietnieces korupcijas apkarošanas jautājumos Jutas Strīķes un KNAB operatīvās izstrādes nodaļas vadītāja Jura Juraša skaidrojumu, kāpēc abi marta beigās publiski apgalvoja, ka Vilnītis prettiesiski vedinājis noklausīties dažu politiķu telefonsarunas, man neizdodas. Vilnītis ar preses pārstāves starpniecību atbild, ka abi varot paust savu personīgo viedokli, taču nedrīkst runāt biroja vārdā. 

Nesaņēmuši atļauju, Strīķe un Jurašs, kas iepriekš piekrituši sarunai, atsaka. Abi norāda – nevar būt droši, kurā brīdī personīgais viedoklis Vilnīša izpratnē var pārvērsties par KNAB oficiālo viedokli, ko saskaņā ar iekšējās kārtības noteikumiem medijiem drīkst paust tikai pats priekšnieks. Pret Strīķi pērnā gada nogalē jau tika ierosināta disciplinārlieta par nesaskaņotu izrunāšanos medijos. Pagaidām ne Jurašam, ne Strīķei neesot vēlmes kļūt par bijušajiem KNAB darbiniekiem, tāpēc paklusēšot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu