Austrumeiropas melanholiķis • IR.lv

Austrumeiropas melanholiķis

6
Foto — Jānis Saliņš, F64

Janušs Leons Višņevskis (56) ir netipisks poļu zinātnieks, kas pierādījis savu meistarību ne vien strādājot laboratorijā, bet arī ar cilvēku emocijām. Viņš ir sarakstījis divus populārus romānus, kuri izdoti arī latviski, – Vientulība tīmeklī un nupat iznākušais Bikini

Manā  priekšā sēž vitāls pusmūža džentlmenis žaketē un atpogātu kreklu, kurš runā labā angļu valodā ar vieglu austrumeiropieša akcentu. Sarakstot romānu Vientulība tīmeklī (S@motność w Sieci), Janušs Leons Višņevskis ir kļuvis par vienu no populārākajiem mūsdienu poļu rakstniekiem, jo īpaši sieviešu vidū. Rīgā viņš pagājušonedēļ bija ieradies, lai popularizētu otru savu nupat latviski izdoto romānu Bikini.  

Šī ir jūsu pirmā reize Latvijā?
Jā, es vispār neesmu daudz ceļojis uz Austrumiem. Esmu no paaudzes, kas dzīvoja PSRS laikos un braukšanu uz Austrumiem vienmēr atliku, jo domāju, ka tas būs vienmēr. 

Interesanti, kā mēs uztveram viens otru un sevi – man šķiet, ka latvieši reizēm sevi redz vairāk uz Rietumiem nekā poļi. Kā ir ar poļiem? Kur viņi sevi redz?
Man liekas, ka uztveram sevi kā austrumniekus. Es dzīvoju un strādāju Frankfurtē vairāk nekā 20 gadu, bet, kad man jautā, no kurienes esmu, es vienmēr atbildu, ka esmu no Austrumeiropas. Austrumi visam reģionam sākas ar Polijas robežu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu