Piezvanīja, izsauca, nolika klausuli • IR.lv

Piezvanīja, izsauca, nolika klausuli

3
Fukušimas atomstacijas 1.reaktora centrālā kontroltelpa 23.martā — gandrīz divas nedēļas pēc zemestrīces un postošā cunami tā aizvien grima tumsā, un stacijas vadība strādāja īpašā pagaidu patversmē. Foto — AFP/LETA

Ārkārtas glābēju komanda, kas cenšas savaldīt Japānas kodolkrīzi, – tā dēvētais Fukušimas piecdesmitnieks – pirmo reizi stāsta par risku, bailēm un varonību 

Viņi sastājas rindā, lai pārbaudītu radiācijas līmeni. Lielākoties visi ģērbušies pelēkos sporta kreklos ar kapuci un brūnās sporta biksēs. Darba drēbes ir sabāztas caurspīdīgos maisiņos. Daži izskatās pavisam saguruši – neskuvušies un ar tumšiem lokiem ap acīm. Nav pārsteigums, zinot, no kurienes viņi nupat ieradušies un kurp atkal dosies jau pēc dažām stundām. 

Šķiet, visa pasaule jau ir dzirdējusi par Fukušimas 50 – īpašu komandu, kas riskē ar savu veselību un pat dzīvību, lai likvidētu Japānas lielākās kodolnelaimes sekas. Patiesībā viņu nemaz nav piecdesmit, bet gan vairāki simti, kas strādā īsās maiņās. Katrā maiņā ir aptuveni 50 vīru. Par viņiem dzirdēts ziņās, un viņi jau nokristīti par varoņiem, taču viņu sejas un vārdi plašāk nav zināmi. Līdz šim. 

The Sunday Telegraph ir pirmais ārzemju laikraksts, kuram izdevās tikties ar anonīmo «piecdesmitnieku». Tas notika cunami izpostītā ostā netālu no bojātajiem atomreaktoriem. Viņi vairs nav supermeņi bez vārdiem, bet gan īsti un norūpējušies cilvēki, kuriem ir ģimenes. Viņi bija gatavi stāstīt par biedējošo darbu tumšās, smacējošās telpās, bija gatavi dalīties raizēs par savu un arī tuvinieku likteni. Taču visi kā viens atzina – viņi te paliks līdz galam. Līdz dienai, kad Fukušimas reaktori tiks neitralizēti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu