Vienotība vai čiks? • IR.lv

Vienotība vai čiks?

4
Aivars Ozoliņš

Arī demokrātiskai partijai jāspēj pieņemt lēmumus un tos izpildīt

Partiju apvienības Vienotība pārveidošana par partiju ievirzās noslēguma posmā – februārī Jaunais laiks, pagājušonedēļ arī Sabiedrība citai politikai nolēma to darīt. Acīmredzot arī Pilsoniskā savienība savā kopsapulcē sestdien pateiks, ka jaunajai partijai jābūt. Taču tas vien, ka visas trīs partijas būs nolēmušas veidot vienu, nebūt nenozīmē, ka arī izveidos.

«Nelabais ir detaļās», un PS biedru izteikumi ļauj secināt, ka šīs partijas lēmums var būt ar tādiem nosacījumiem, ka faktiski atliks Vienotības partijas izveidošanu uz nenoteiktu vai gluži otrādi – uz kādā tālākā nākotnē noteiktu laiku, līdz kuram šis process turpinātos kā iekšēja rūgšana. Rezultāts būtu etiķis, nevis vīns. 

Vienotības lielākā «problēma» gan partijas, gan politikas veidošanā ir viena līdera vai «varas centra» trūkums. Kā paši tās biedri mēdz uzsvērt – tā esot demokrātiska organizācija. Šādā ziņā šī apvienība būtiski atšķiras no Latvijai līdz šim tradicionālajiem politiskajiem spēkiem, kuru priekšā vai aizmugurē ir vadonis vai vairāk vai mazāk skaidri identificējams šaurs ļaužu loks ar īpašām privātām vajadzībām. Vajadzība pēc valsts varas kā naudas taisīšanas līdzekļa ir varens vienojošs spēks. It īpaši tad, kad nonākšana pie varas top problemātiska. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu