Silīcija ieleja Maskačkā • IR.lv

Silīcija ieleja Maskačkā

4
Globāli ņemot, DEAC apmēri «nav ne puspile okeānā». Taču 400 serveru skapju jeb kritiskā robeža, lai kāds, piemēram, ASV uzņēmums vispār sāktu runāt, ir sasniegta, un sarunas risinās. «Protams, tikai pēc tam, kad ir izskaidrots, ka Baltija neatrodas Teksasā,» nosmaida DEAC šefs Andris Gailītis. Foto — Nora Krevņeva, F64

Pat 30 tūkstošus latu mēnesī no viena kvadrātmetra – to prot «izcelt» latvieši, kas gādā par baltiešu, krievu un amerikāņu datu drošību 

Laikmetā, kas stutējas uz vieniniekiem un nullēm, dūcošu serveru angāri ir tik pieprasīta eksportprece, ka Digitālās ekonomikas attīstības centrā (DEAC) kalkulē, kad sākt betonēt grīdu nākamajam datu centram tepat Rīgā. Lai cik tūkstoši kilometru šķirtu divas pasaules vietas, viņi tās prot savienot ar pārdesmit milisekunžu ātrumu. Aptuveni tikpat daudz laika vajadzēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājam un līdzīpašniekam Andrim Gailītim, lai piekristu intervijai. 

Viņš ir aktīvs nozares rupors sociālajos tīklos un, daudz neliedzoties, sevi sauc par darbaholiķi. Uz e-pastu atbild gan pusnaktī, gan atvaļinājuma pilnbriedā un, sarunas laikā pārlaizdams kārtējo reizi ar plaukstu pār seju, saka, ka norimsies tikai tad, kad biznesā būs iespējams pārredzēt tuvākos divus gadus. «Kad nebūs kā tagad, kad iecerētas lielas investīcijas, bet man jādomā, kura banka varētu būt normāls un paredzams ilgtermiņa partneris.» 

Kaimiņu metropoles
Par lielām investīcijām nav melots. Ja klients, kura vārdu DEAC patlaban vēl neatklāj un kurš lēmumu par sadarbības projektu sola pieņemt septembrī, tomēr sabremzēs un no grandiozajām sadarbības iecerēm atteiksies, DEAC tik un tā turpmākā gada laikā plāno celt vēl vienu datu centru. Tas būs jau trešais, papildinot vēsturisko Grīziņkalnu, kur 12 metru dziļā bunkurā dūc 100 serveru skapju, un pērn atvērto datu centru Rīga, kas atrodas Maskavas ielā, turpat, kur DEAC birojs. Rīgu atklāja 2009.gada nogalē pēc trīs gadu plānošanas un celšanas. Tā ir dzelteni zila vairāku stāvu kaste, aprīkota ar visu šim specifiskajam biznesam nepieciešamo. Dubultās grīdas, jaudīgi kondicionētāji, alternatīvie elektroenerģijas avoti un drošības kameras visās iespējamajās vietās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu