No dzeguzes ligzdas • IR.lv

No dzeguzes ligzdas

4
Bijušie Dzeguzēni un viņu vadītāja. No kreisās: Viesturs Jansons, Ilze Jaunalksne, Leonarda Ķestere–Kļaviņa, Kristīne Jurjāne, Daila Martinsone, Kārlis Būmeisters un Mārtiņš Egliens. Foto — Jānis Saliņš, F64
Dita Krauze

Daudzu iemīļotais bērnu vokālais ansamblis Dzeguzīte ir Latvijas mūzikas skatuves ilgdzīvotājs, kas šogad svin cienījamu jubileju – 40

Verot durvis uz nelielo Dzeguzītes mēģinājumu telpu Radiomājā, sagaida neierasts skats – pie cepumu un kafijas galda kopā ar ilggadējo Dzeguzītes vadītāju Dailu Martinsoni, mīļi sauktu par «učenīti», sēž un draudzīgi triec arī Žoržs Siksna un maestro Raimonds Pauls. Vēl pavilkuši mani uz zoba, ka viņu kafijas pauzes kompanjone nekādā ziņā neesot vis Daila Martinsone (esot slima un nebūšot runājama vēl ļoti ilgi), ar vieglu purpināšanu, ka jādod vieta jaunajiem, estrādes mūzikas leģendas tomēr aiziet, atstājot mūs divatā ar Martinsones kundzi, kura, par spīti jokam, ir ļoti sirsnīga un pie labas veselības. 


Pirmsākumi

Oficiāli Dzeguzīte Latvijas radio paspārnē dibināta 1971.gadā, tomēr pirmie ansambļa ieraksti datēti ar 1971.gada janvāri – tātad pirmie mēģinājumi notikuši jau 1970.gadā. Daila Martinsone ansambli vada no 1972.gada, bet Dzeguzītes dibinātāja un pirmā vadītāja bija viņas māsa Alda Strazda kopā ar Gunāru Stadi. 

Kad ansamblī sāka dziedāt Martinsones meita un tam tika meklēts jauns vadītājs, Daila, kura tolaik bija beigusi Konservatorijas diriģentu nodaļu un vadījusi sieviešu ansambli, nospriedusi – kāpēc nepamēģināt ar bērniem? «Tā es it kā netīšām sāku, un tas izveidojās par manu mūža darbu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu