Uguns bez malkas • IR.lv

Uguns bez malkas

1
Agris Auce. Foto — Kaspars Krafts, F64
Pauls Bankovskis

Smēķēšana un ķīmiskas katastrofas mūs apdraud vairāk nekā atomelektrostacijas, uzskata kodolfiziķis Agris Auce

Fizikas zinātņu doktors Agris Auce ir viens no nedaudzajiem Latvijas kodolfiziķiem. Kad pagājušajā nedēļā piezvanīju, nebija lielas vajadzības skaidrot intereses iemeslu – ziņu izlaidumos no zemestrīces un cunami nopostītajiem Japānas reģioniem jau dažas dienas pēc lielās dabas katastrofas galvenā vērība novirzījās no tiešajiem zemestrīces vai plūdu viļņa postījumiem un pievērsās varbūtējām sekām, ko varētu radīt bez dzesēšanas palikušie Fukušimas atomelektrostacijas reaktori. Ziņu aģentūru pienestās ziņas bija cita par citu pretrunīgākas. Kāda japāniete, kas prot latviešu valodu, Latvijas televīzijai sniegtā intervijā stāstīja, ka ikreiz, pārnākot mājās, aiztur elpu, kamēr no drēbēm nav nopurināti iespējamie radioaktīvie putekļi, un izteica bažas, ka viņu «tādu netīru» varētu vairs neielaist Latvijā. 

«Laba doma,» smiedamies komentēja Agris Auce. «Tas, par ko viņa runā, protams, ir tikai instrukcija par to, kas darāms, ja patiešām iestātos plaša mēroga negadījums.» 

Ar zinātņu doktoru kodolfizikā un Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas priekšsēdētāju Agri Auci satikos viņa darba vietā Čiekurkalnā – apdrošināšanas brokeru un konsultāciju uzņēmumā A Turbo C 4U, kur viņš ir direktors. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu