Asiņu vēstījums • IR.lv

Asiņu vēstījums

5
Visās varavīksnes krāsās ietonētas, mierīgi, pat pārmūžīgi savu dzīvi dzīvo dažādas figūras un krāsu laukumi. Attēlā: Gabrāna pašportrets (no kreisās) un viņa draudzenes Agneses un gaidāmā bērna portrets. Publicitātes foto

Vai mākslinieka Ginta Gabrāna jaunākajā izstādē Asinsgaisma ir skatāmi pašas dzīvības esences portreti? Domājams – ne

Galerijas Alma personificēti viesmīlīgajā gaisotnē ir skatāma Ginta Gabrāna izstāde Asinsgaisma. Šoreiz izstādes nosaukums jāsaprot burtiski. Stikla kaniles, kurās savāktas cilvēka asinis, tiek apstarotas ar mākslinieka rokas vadītu lāzera staru. Tas, kas no stara «salūšanas» asinīs paliek pāri, atstāj pēdas uz izrullēta krāsainā fotopapīra virsmas – to attīstot, ir radušies izstādē apskatāmie mākslas darbi, mākslinieka saukti par luminogrammām.

Informācija par mākslas darbu legālo statusu izstādē nav pieejama. Tā kā asins paraugu īpašnieki ir identificēti, bet asins paraugus, jādomā, ir savākusi kāda sertificēta ārstniecības persona, atliek cerēt, ka personu – asins donoru – «informētās piekrišanas» ir noformētas atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Tādējādi, ar cerībām nomierinājis savu likumpaklausīgo apziņu, skatītājs var pievērsties izstādītajiem objektiem. Tā kā liedaga smiltīs viļņu atstātās pēdas, tā kā pirkstu nospiedumi, tā kā atšķaidītājā iemērktas krāsu otas nopurinājumu radītie sīko punktiņu mākoņi… Eiklīda ģeometrija beidzas līdz ar fotopapīra malu taisnajām līnijām. Tālāk skatītājs tiek ievests fraktāļu ģeometrijas neregulārajā pasaulē, kas, saprotams, dzīvo dabu atspoguļo daudz precīzāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu