Revolūcija pret zaļo • IR.lv

Revolūcija pret zaļo

6
Vērienīgā sacelšanās uzliesmoja Lībijas ostas pilsētā Bengāzī, kura ir valsts otrā lielākā pilsēta. Tās krastmalas promenādē sastājušies tanki, par ko aktīvu interesi izrāda arī bērni. Foto — AFP/LETA

Dumpim pret Lībijas diktatoru Muammaru Kadāfi nav viena līdera – nemiernieki, kuru sacelšanās centrs ir Lībijas otrās lielākās pilsētas Bengāzī tiesas ēka, kolektīvi izveidojuši pagaidu valdību. Ar taisnīgumu apsēsts jurists, dzērienu tirgotājs un datorspeciālists ir starp ļaudīm, kuri kļuvuši par prātu, sirdi un balsi nācijas pārmaiņu cerībām

Pār vecā ģenerāļa vaigiem līst asaras, un viņa acis ir sarkanas no ilgās raudāšanas. Viņš noliecas un paslēpj seju plaukstās. Ģenerālis Abdelhādi Arafa ir viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem Bengāzī pilsētā Lībijas austrumos, ko nemiernieki pilnīgi pārņēmuši savā kontrolē. 64 gadus vecajam militāristam ir pakļauti 2000 speciālās vienības kaujinieku. Sākoties nemieriem, viņš pēc 41 gadu ilgas kalpošanas izlēma vairs nepakļauties Lībijas vadonim Kadāfi. Ģenerālis lika saviem karavīriem neiziet ielās, noslēgt armijas daļas vārtus un neko nepasākt pret protestētājiem. Pavēlēja nešaut, izņemot, ja ieroči tiktu vērsti pret pašiem armijniekiem.

Ģenerālim ir četri dēli un četras meitas – visi līdzīgā vecumā kā ielās izgājušie protestētāji. Domājot par paša bērniem, ģenerālim bija vieglāk izlemt, ka tieši jaunie revolucionāri patiesībā pārstāv Lībijas tautu, kurai kalpot viņš reiz bija zvērējis, sākot dienestu armijā. Tagad ģenerālis raud, kā pats saka, par vadoni Kadāfi, kurš kļuvis par noziedznieku, dodot pavēli šaut uz savu tautu, pat bērniem. Tomēr grūti iedomāties, kā ilglaicīgā vadoņa Kadāfi lēmums var būt pārsteigums. Šķiet, ģenerāļa asaru cēlonis vairāk ir nožēla par paša ilgo kalpošanu slepkavam, kurš vairs nespēj adekvāti uztvert realitāti. Ģenerālis ir ieradies Bengāzī tiesas mājā, lai saņemtu turpmākās pavēles no saviem jaunajiem priekšniekiem, kuri nu ir vairāk nekā viens.

Liktenīgā saruna teltī
Lībijas sacelšanās uzliesmoja Bengāzī šīs pašas tiesas nama priekšā. Revolucionāri no visas valsts ierīkojuši štābu šajā askētiskā izskata ēkā Vidusjūras krastā. Nesen izveidotā nemiernieku valdība sastāv no Nacionālās padomes un apakškomitejām, kam jāpārvalda pilsēta un apkārtējie reģioni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu