Ilgas pēc nebijušiem laikiem • IR.lv

Ilgas pēc nebijušiem laikiem

7
Foto — Natalī Bēringa, Reuters
Pauls Bankovskis

Laikrakstā The Times rakstniece Sofi Oksanena (34) tika nodēvēta par somu Stīgu Lārsonu, Igaunijas laikraksts Postimees viņai piešķīra gada cilvēka titulu. Tagad viņas pati pazīstamākā grāmata iznākusi arī Latvijā

Ir deviņdesmito gadu sākums. Pensionāre Alīde Trū Igaunijas laukos savā pagalmā atrod samaņu zaudējušu jaunu sievieti. Pārvarējusi aizdomīgumu un bailes no zagļiem, viņa meiteni uzņem pie sevis, neapjaušot, ka tas ir tikai sākums īstam ceļojumam tumsas sirdī jeb 50 gadu senā pagātnē, laikā, kad Igaunijas mežos vēl aizvien slēpās un amerikāņus bezcerīgi gaidīja mežabrāļi, bet par iemeslu nodevībai varēja kļūt nenovīdība vai greizsirdība. 

Somu rakstnieces Sofi Oksanenas romāns Attīrīšanās ir spraigi blīvs vēstījums par mums, Baltijas valstu iedzīvotājiem, labi zināmām tēmām, un tas piedāvā paraudzīties uz tām no nedaudz atšķirīga skatpunkta. Sofi māte ir igauniete, tēvs soms, viņa ir dzimusi un uzaugusi Somijā, bet padomju laikā bieži viesojusies pie vecmāmiņas Igaunijā. 

Romāns Attīrīšanās, kas tagad Maimas Grīnbergas tulkojumā iznācis arī latviešu valodā, ir radies no tāda paša nosaukuma lugas, kas tika iestudēta Somijas Nacionālajā teātrī, bet šāgada februārī piedzīvoja pirmizrādi Ņujorkā. Par romānu Attīrīšanās Oksanena saņēma Ziemeļvalstu padomes literatūras balvu, Finlandia balvu, Rūneberga prēmiju, Francijas Fnac balvu un citas godalgas. Grāmata jau izdota 40 valodās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu