Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

6
Jau vairākas naktis Riodežaneiro Brazīlijā norisinās ikgadējais krāšņais karnevāls. Ar savu vērienīgumu slavenā parāde, kas ilgst divas naktis, sākās 6.marta vakarā ar iespaidīgu uguņošanu par godu festivāla dalībniekiem, kas jau vairākas dienas līksmojuši pilsētas ielās. Gājienu, kurā piedalās gandrīz kaili dejotāji, krāšņas platformas un tūkstošiem citu dalībnieku, klātienē stadionā vēroja 70 tūkstoši skatītāju, kā arī televīzijas vērotāji visā pasaulē. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

 

Svētdien notikušajās Igaunijas parlamenta vēlēšanās uzvarējušas premjerministra Andrusa Ansipa centriski labējās koalīcijas partijas. Koalīcija parlamentā ieguvusi 56 mandātus no 101. Ansipa vadītā Reformu partija ieguvusi 33 mandātus, un tas ir par trim vairāk nekā 2007.gada vēlēšanās, bet koalīcijas partneri – Tēvzemes un ResPublica apvienība – 23 mandātus, pārstāvniecību Rīgikogu palielinot par četriem deputātiem. Arī sociāldemokrāti savas pozīcijas nostiprinājuši, līdzšinējo deviņu mandātu vietā iegūstot 19. Lielākais opozīcijas spēks joprojām būs strādnieku un krievu minoritātes atbalstītā Centra partija, ko jaunajā sasaukumā pārstāvēs 26 deputāti, par diviem mazāk nekā pēc 2007.gada vēlēšanām.

ASV prezidents Baraks Obama piekritis, ka pēc divu gadu pārtraukuma armijas bāzē Gvantanamo, Kubā, darbu sāk jauni kara tribunāli, kas izskata par terorismu aizdomās turamo lietas. Prezidents atzinis, ka viņa administrācija neatsakās no solījumiem slēgt Gvantanamo un tās iemītniekus nodot civilām tiesām, taču, kamēr šis process kavējas, ir jāizmanto esošās iespējas. 2009.gada janvārī, uzreiz pēc stāšanās prezidenta amatā, Obama noteica moratoriju Gvantanamo tribunāliem un solīja gada laikā slēgt šo cietumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu