Impotences paraugdemonstrējums • IR.lv

Impotences paraugdemonstrējums

Ilustrācija — Ivs Zenne
Sanita Jemberga

Vai valstij turpināt ieguldīt desmitiem miljonu latu uzņēmumā, kurā pieder vairākums, bet pilnībā zaudēta vadības kontrole, vai  – pārdot daļas? Uz šādu jautājumu šogad nāksies atbildēt valdībai, kad būs saņemts neatkarīga auditora slēdziens par nacionālās lidsabiedrības airBaltic stāvokli. Nosauktas dažādas summas, kas nepieciešamas, augšējai robežai sasniedzot 90 miljonus latu. Pircēji atrastos – kāju durvīs ir ielicis krievu investors, interese ir arī ķīniešiem. Taču pašlaik valdībai nav pat īstas skaidrības par uzņēmuma stāvokli. Pētām, kā tas var būt

Šīs otrdienas valdības sēdes darba kārtības slepenajā daļā parādījās kārtējais dokuments bez nosaukuma. Atbildīgo amatpersonu saraksts ļāva atpazīt ziņojumu par situāciju nacionālajā veiksmes stāstā – lidsabiedrībā airBaltic. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pirms sēdes žurnālistiem dažādās intervijās deklamēja vienu dzejoli: valsts uzskata lidsabiedrību par Latvijas Nokia un vēlas tās attīstību; ar saviem līdzekļiem nepiedalīsies Bertoltam Flikam pārdoto airBaltic zīmolu atpirkšanā un apšaubāmo darījumu padziļināti nevērtēs.

Pēc sēdes Augulis paziņoja, ka valdība vienojusies veikt neatkarīgu auditu par kompānijas šodienu un nākotni un pēc diviem mēnešiem lemt, «kādā veidā, iespējams, piesaistot investorus, saglabāt to pozitīvo attieksmi un attīstību, kas ir bijusi».

Iemesls, kāpēc valsts pusgadu pēc skandalozā zīmolu darījuma joprojām īsti nezina, kas notiek uzņēmumā, kurā tai formāli pieder akciju vairākums, ir vairākas liktenīgas kļūdas, kas vai nu apliecina valsts impotenci, vai liek minēt, ka amatpersonas nav strādājušas valsts, bet gan citās interesēs. Mēs to nezinām, bet katrs pats var spriest, sekojot, kā žurnāls Ir soli pa solim restaurē pēdējā pusgada laikā notikušo, kā vadmotīvs bijis – «neko nedarīt». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu