Voldemārs Dūdums. Tvīto ar putniem • IR.lv

Voldemārs Dūdums. Tvīto ar putniem

3
Voldemārs Dūdums izdomāja, ka putni varētu tvītot, tāpēc pievilināja ar speķa klaviatūru. Pat mīnus 20 grādos Sārnatē tā strādājusi lieliski. Foto no personīgā arhīva
Ieva Alberte

Tviteris ir tas portāls, kur var izteikties 140 rakstu zīmēs. Tweet tulkojumā no angļu valodas ir «vīterot», «čivināt». Tvitera simbols ir zils putns. Voldemārs Dūdums radīja tviteri pašiem putniem — zīlītes „raksta” tvītus, knābājot speķa klaviatūru.

Voldemārs ir cilvēks, kurš izdomāja, ka arī paši putni varētu tvītot. Sārnatē, kur Dūdumu ģimenei pieder viesu māja, ir daudz zīlīšu. Tvītojoši putni šķita savdabīgs veids, kā mājai likt par sevi manīt. Voldemāra darbošanās ar speķi tika ievērota, jo viņš veido Ir pašreklāmas. Tas saslēdzās kopā ar faktu, ka Ir pašlaik ir ietekmīgākais tviterzīmols Latvijā – un tā zīlīte kļuva par Ir.lv zīlīti. 

Dūdums mācījies reklāmu Miami Art&Design School Hamburgā. Pērn ieguvis Andy Award balvu Amerikā par ziepju gabalā iestrādātu datoram pieslēdzamo zibatmiņu, kas iekārdinātu bērnus mazgāt rokas. Savukārt jauno talantu YoungGuns balvu 2008.gadā piešķīra par to, ka atkritumu šķirošanu pārvērta par balsošanu gluži kā vēlēšanās: cilvēks varēja izvēlēties, kurā no divām urnām iemest nevajadzīgo papīru: ar Baraka Obamas vārdu vai ar Džona Makkeina. Mēneša beigās – šķirošanas rezultāti. Šī ideja gan netika realizēta. «Reklāmā ar to jāsamierinās. Ideja jānogalina un jāsaprot, ka tā neglābtu pasauli.» 

Vismokošāk bijis nokaut ideju olimpisko spēļu atklāšanā Vankūverā Latvijas sportistus pārģērbt par kokiem ar milzu lapotnēm. Beidzot latviešus pamanītu un tiktu vēstīts, ka Latvija ir viena no zaļākajām valstīm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu