Vai nāve palīdz dzīvei? • IR.lv

Vai nāve palīdz dzīvei?

3
Izstādē Bodies Revealed ir deviņas galerijas, kas ļauj ielūkoties skeleta, muskuļu sistēmas, reproduktīvajos, elpošanas un asinsrites orgānos, kā arī citās cilvēka kermeņa sistēmās. Foto — AFP/LETA

Izstāde Bodies Revealed liek aizdomāties par dzīvības trauslumu un to, vai atļaut pēc nāves izmantot savu ķermeni citu glābšanai 

Hic locus est ubi mors gaudet sucurrere vitae. Šāds granīta plāksnē iegravēts uzraksts sagaida ārsta studijas sākušos Rīgas anatomikumā – tas nozīmē, ka «šeit ir tā vieta, kur nāve palīdz dzīvībai». Cieņu pret kādreiz mums līdzās dzīvojošu cilvēku, kura ķermenis tagad kalpo studijām, audzināja arī mani skolotāji. Pastāvot dibinātām aizdomām, ka mirušu cilvēku izstāde lielveikalā ir vieta, kur nāve palīdz nevis dzīvībai, bet gan izklaidei, nebiju plānojis apmeklēt šo plaši reklamēto pasākumu, taču saņēmu īpašu uzaicinājumu dalīties savās pārdomās par to. Gatavojoties sestdienas rītā doties šajā misijā, atklāju, ka maniem bērniem arī nebūtu nekas pretim man pievienoties. Mazākais gan atzina, ka esot nedaudz bail, tomēr interese izrādījās lielāka. 

Tā nu ierodamies Spice Home un pēc nepilnas pusstundas gaidīšanas rindā iekļūstam pustumšajā telpā. Garām steidzas meitene baltā halātā ar ožamā spirta pudelīti – kāds atkal noģībis. Vaicāju izstādes darbiniekam – vai bieži tā gadās? Izrādās, diezgan bieži. Pārsvarā ģībstot vīrieši. Vērojot izstādes apmeklētājus, vairākums liekas patiesi ieinteresēti – lasa pie eksponātiem pievienoto informāciju, klusu dalās iespaidos. Pretēji manai sākotnējai skepsei neliekas, ka te daudzi būtu nākuši gūt tikai asas izjūtas vai vienkārši apmierināt ziņkāri. Arī mani bērni var uzskatāmi pārliecināties par to, cik sarežģīts ir cilvēka ķermenis un cik viegli tam var nodarīt pāri. Piemēram, smēķējot iegūt melnas emfizēmas sabeigtas plaušas vai vēzi. 

Pasaules veselības organizācijas jaunākās publikācijas liecina, ka Latvijā 15 gadu vecumā vismaz reizi nedēļā smēķē 33% zēnu un 14% meiteņu, savukārt attīstītajās valstīs kopumā cilvēkiem vecumā no 35 līdz 69 gadiem smēķēšana ir nāves cēlonis 30% gadījumu (smēķēšana izraisa daudzas slimības, bet 87% nāves iemesls ir plaušu vēzis). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu