Uzbrūk visās frontēs • IR.lv

Uzbrūk visās frontēs

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Koalīcijas partneri ir nokaitinājuši finanšu ministru Andri Vilku, taču alternatīva esot tikai sociālpopulisti, kas visu nolaiž līdz kliņķim, un tad atliek gaidīt mesiju

Ar finanšu ministru Andri Vilku norunājam tikties pie tējas – viņa aizņemtajā dienā pusdienām nav laika. Piekrītu ar prieku, jo ēšana finanšu ministra klātbūtnē varētu radīt iespaidu, ka pēc pēdējām tarifu un nodokļu palielināšanām kādam vēl palikusi lieka nauda. Tas tikai daļēji ir joks.

Lai iegūtu šāgada budžeta papildu konsolidēšanai nepieciešamos 50 miljonus latu, valdība nule nolēmusi celt akcīzi benzīnam, alkoholam, tabakai, nodevu azartspēlēm, atcelt samazināto PVN mājsaimniecībās patērētajai dabasgāzei. Situāciju vēl smagāku padara akcīzes nodokļa atvieglojumu atcelšana dabasgāzei, ko izmanto elektrības ražošanā, un Latvenergo lēmums palielināt tarifus. Vilks nevar precīzi atbildēt, bet nojaušot, cik liela būs nodokļu celšanas ietekme uz viņa ģimeni – «pāris desmiti latu» salasīšoties, jo mājoklim ir dabasgāzes apkure.

Finanšu ministra un premjera Valda Dombrovska duets interneta komentāros tiek dēvēts par ekseļgalvām, kas aiz budžeta skaitļiem neredz cilvēkus, jo viņu pašu ģimenēs nav bērnu. Vilks tam nepiekrīt: «Mums taču ir vecāki, brāļi un māsas ar bērniem,» viņš saka. Arī Vilka sieva esot palikusi bez darba un ilgstoši nespējot to atrast, jo darba tirgus ir skarbs pret cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma. Tā kā ar ministra algu jāiztiek diviem, Vilks atteicies no personiskā auto un retāk braucot apciemot vecākus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu