Cik sāpīgi augs nodokļi? • IR.lv

Cik sāpīgi augs nodokļi?

7
Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA
Antra Ērgle

Budžeta konsolidācijai plānotā nodokļu paaugstināšana vairāk patukšos ekonomiski aktīvāko ģimeņu makus

Jāņem no tiem, kas ir šeit vēl palikuši, Ir uzrunātie cilvēki rūgti komentē valdības rosināto nodokļu paaugstināšanu no 1.jūlija, lai mazinātu budžeta deficītu. Latvijas ģimenes visvairāk izjutīs nodokļu palielinājumu dabasgāzei un benzīnam, secina Swedbank privātpersonu finanšu institūta eksperte Diāna Krampe. Turklāt degvielas un gāzes cena var augt pasaules tirgus faktoru dēļ. Tieši tāpēc šoziem gāzes centrālapkures tarifs ir vidēji par piektdaļu lielāks nekā pērn, liecina Latvijas Pašvaldību savienības dati.

Izdevumu pieaugumu galvenokārt izjutīs ģimenes ar bērniem, kas tērē vairāk naudas pārtikai, mājoklim un transportam, būtiskāka būs ietekme privātmājās dzīvojošajiem, kas apkurē izmanto dabasgāzi vai elektrību un pārvietojas ar benzīna dzinēja automašīnu, saka SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. Tās ir arī mazāk turīgas ģimenes ar trīs un vairāk bērniem, kurās, pēc statistikas datiem, izdevumi transportam veido 17% no kopējiem patēriņa izdevumiem.

Kā norāda eksperti, neviena mājsaimniecība nevarēs izvairīties no patēriņa preču cenu kāpuma, ko radīs enerģijas izmaksu pieaugums ražotājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu