Ārstēt citādi • IR.lv

Ārstēt citādi

10
Pauls Raudseps

Veselības aizsardzības sistēma būtu jāmaina, pat ja nebūtu krīzes

Nav nevienas valsts, kurā pašreizējais veselības aprūpes sistēmas modelis varēs turpināt pastāvēt. Ir jāsāk strādāt citādi. Tā žurnālam Ir teica Naidžels Edvardss, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) eksperts slimnīcu sistēmu reformās un Lielbritānijas slimnīcu apvienības vadītājs, kurš nesen viesojās Latvijā, lai sniegtu padomus Veselības ministrijai.

Kā daudzās jomās, arī veselības aprūpē finanšu krīze spiež Latviju veikt pārmaiņas, kuras bija jāveic jebkurā gadījumā, bet kuras trekno gadu eiforijā tika atliktas, sistēmas trūkumus slīcinot naudas plūdos. Taču jau 2007.gadā Pasaules Banka savā tobrīd slepenajā ziņojumā Kalvīša valdībai norādīja, ka «lielākā daļa Latvijas veselības aizsardzībai veltīto līdzekļu tiek izmantoti, lai finansētu neefektīvu slimnīcu sniegtu aprūpi». Kad 2008.gadā vairs nebija iespējams izlikties, ka visu problēmu risinājums ir pumpēt sistēmā vairāk naudas, pienāca laiks sistēmu reformēt.

Edvardss, kas pirmo reizi uz Latviju atbrauca 2009.gadā, atzinīgi vērtē līdz šim izdarīto: «Uz mani ļoti pozitīvu iespaidu atstājusi analīzes kvalitāte un veids, kā cilvēki Veselības ministrijā izturas pret ļoti sarežgītām problēmām, ar kurām tagad jātiek galā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu