Mediju haizivs • IR.lv

Mediju haizivs

5
Par portāla Delfi vienīgo īpašnieku Hanss H. Luiks kļuva 2007.gadā, samaksājot iespaidīgu summu — 38 miljonus latu. Foto — Scanpix

Gatavs iet pāri līķiem. Cilvēks ar ģeniālu biznesa ožu. Tas sacīts par rudmataino milzi Hansu H. Luiku (49), igauņu miljonāru ar žurnālista talantu, kura uzceltā mediju impērija ar portāla Delfi starpniecību iesniedzas Latvijā, Lietuvā un Ukrainā

Luiks nav stīvs biznesa sausiņš. Žurnālistu ballītē viņš kopā ar padotajiem var lēkāt somu jenkas virtenē. Sēžot uz motocikla ādas kostīmā, krustojumā piestāt pie paziņas mašīnas un noskandēt kādu kalambūru. Četru bērnu tēvs (divreiz precējies, tikko pērnvasar atkal šķīries). Ir īsta sabiedrības dvēsele un vīna baudītājs, kurš jaunas daiļas dāmas spēj apburt ar dzejoļiem krievu, vācu vai angļu valodā. Naudu gan Luiks skaita ļoti rūpīgi. Daži viņu sauc par īstu skopuli, kurš neizmaksās paziņu kompānijai tāpēc vien, ka var to atļauties. Neatkarīgā savvaļnieka pārliecību apliecina arī tas, ka Luiks nekad nav saistījies ar kādu politisko partiju. 

Luiks ir arī precīzu formulējumu meistars. Iespējams, šo prasmi mantojis no tēva, tulkotāja Hansa Luika seniora, un mātes – angļu filoloģes Valves. Kad, rakstot šo stāstu, piezvanīju Luikam, viņš laipni paskaidroja, kāpēc vairs nevēlas ieslīgt personību apcerošās intervijās: «Savas dzīves laikā esmu par sevi runājis jau pārāk daudz. Esmu piecdesmitgadīgs vecis. Mana patmīlības nasta ir iztukšota. Labāk iešu slēpot. Visu labu!» 

Igauņu biznesa laikraksts Äripäev ik gadu veido 500 bagātāko cilvēku sarakstu, kurā Luiks ar savu 750 miljonu kronu (34 miljoni latu) turīgumu pērn noslīdēja līdz 25.vietai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu