Kas kājās? Lasis! • IR.lv

Kas kājās? Lasis!

3
Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Sanita Jemberga

Viena no retajām latvietēm, kuras īpašumā ir ekskluzīvie igauņu aksesuāri no laša ādas, varētu būt Lilita Zatlere 

Kolēģe Ieva Alberte ir tāds neticamu stāstu «dainu skapis», ka sākumā viņas nostāstam par sievieti, kas mūsdienās taisa zābakus no laša ādas, nepiešķīru vairāk ticamības kā jebkurai pilsētas leģendai. Lai pierādītu savus vārdus, Ieva atnesa no Igaunijas vestu 30.gadu stila, drusku tā kā nodzeltinātu, drusku tā kā mežģīņainu pastkarti, uz kuras ir vārds – Kristīna Vīrpalu. 

Kristīna izrādās vienīgā igauņu modes dizainere, kurai Tallinā ir sava galerija (Rīgā šajā ziņā situācija ir daudz labāka – ir gan dizaineru saloni, gan tirdzniecība internetā). Vēsturiskajā vecpilsētas namā Suur Karja ielā apvienots gan modes salons, gan rotu galerija, kurā pārdod tikai vietējo mākslinieku da-rinājumus. 

Un tur tie patiešām stāv – starp tērpiem, senlaiku stila zeķēm uzspridzinātas varavīksnes krāsās un mūsdienu reitūžiem. Laša ādas zābaki. Sudrabpelēki, ar sazīmējamām zvīņām, uz augsta papēža un līdz celim, ar pieskaņotu somiņu blakus. Kristīna stāsta, ka mums palaimējies – zābakus rūpnieciski neražo, un trīsarpus gadu laikā, kopš viņa izgatavoja pirmo pāri, to esot tapis ap duci. Šos ienesusi kliente, jo grib pagarināt. Tā kā apavi ir roku darbs un izejmateriāls (ap 40-50 lašu ādu) nav lēts, zābaku cenu – 700 eiro – katrs vis nevar atļauties. «Jā, tas ir dārgi igauņiem, bet nav, piemēram, itāļiem,» skaidro skaistā sieviete pašas modelētā kleitiņā ar pufīgām īsajām Burberry motīvu piedurknēm un melnraibās zeķēs, kuru sarkanā, acis dedzinošā vīle gabaliņu pirms svārku malas beidzas ar lentīti. «Tos valkā sievietes, kas patiešām grib izcelties.» Pirmo zābaku pāri Kristīna uztaisījusi sev, un arvien neesot nonēsājies vai labojams. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu