Skaips vai haips*? • IR.lv

Skaips vai haips*?

2
Fits.me dibinātājs Heiki Haldre un biorobotronikas profesore Mārja Krūsmā ar vienu no četriem robotiem — izmēru mainošo rumpi izmanto interneta veikala pircēji, kuri vēlas redzēt, kā apģērbs izskatīsies tieši uz viņu auguma proporcijām. Foto — Fits.me
Sanita Jemberga

Kā Igaunija kļuva par Baltijas informācijas tehnoloģiju līderi

Šoziem igauņiem atkal jauns e-pakalpojums. Ikgadējās ienākumu deklarācijas, ko jau agrāk varēja iesniegt elektroniski, tagad vairs pašam nav jāraksta – VID atsūta aizpildītu uzmetumu, atliek tikai pārbaudīt, nospiest nosūtīšanas pogu un pēc trim dienām bankas kontā sagaidīt pārmaksātos nodokļus. «Aizņēma tikai trīs minūtes,» interneta forumi zum par jauno ērtību tieši tobrīd, kad viesojos Tallinā, lai izpētītu, kā Igaunijai izdevies e-pakalpojumu un IT infrastruktūras ziņā pārspēt ne vien Latviju, bet vairākumu pasaules valstu. 

Pasaules ekonomikas foruma globālo tehnoloģiju ziņojumā, kur valstis sarindotas pēc gatavības ikdienā izmantot internetu, Igaunija atrodas 25.vietā. Pirmajā desmitniekā ir četras ziemeļvalstis, ASV, Kanāda, Singapūra, Honkonga, kā arī Šveice un Nīderlande, bet Latvija ieņem 52.vietu. 

Igauņi pie IT infrastruktūras ir pieraduši – par stāvvietām un sabiedrisko transportu norēķinās elektroniski, izmanto savu elektronisko ID karti kā pasi, atsakās no papīra dokumentu aprites. Jauninājumi nenāk bez pretestības. Piemēram, katra aizķeršanās elektronisko zāļu recepšu ieviešanas gaitā kļuva par TV ziņu tematu. Aktuāli bija arī jautājumi, vai elektroniskās datu bāzes ir drošas un informācija nenonāks svešās rokās, taču gandrīz desmit gadu laikā tas nav noticis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu