Miks Muižarājs. Strādā Etiopijas radio • IR.lv

Miks Muižarājs. Strādā Etiopijas radio

2
Etiopijas otras lielākās etniskās grupas — amhāru — valodā Muižarāja uzvārdam līdzīgs vārdu salikums «muz rajs» nozīmē «banāngalva». Foto no personīgā arhīva
Ieva Alberte

Intervija skaipā līdzinās filmai Karaļa runa, jo Mika valoda tiek saraustīta: Etiopijas galvaspilsētā Adisabebā ir tikai viens interneta pakalpojumu sniedzējs. «Gribu Latvijas ātro internetu!»

Miks gan pamazām jau iemācījies izkāpt no komforta zonas un nesatraucas, ja pazūd elektrība vai siltais ūdens. 

Etiopijā Miks ieradās oktobrī, lai GLEN projektā par inovatīvo mācīšanos attīstītu sociālo tīklu TED. Par to pastāstīt viņu uzaicināja lielākā angliski raidošā radiostacija AfroFM. Pēc raidījuma Miks programmu vadītājai ieminējies, ka viņam pietrūkst mediju vides, jo savulaik strādājis radio Naba, bijis TV3 ziņu seja. Tā nu ticis pie 400 000 auditorijas izklaidēšanas svētdienu rītos tandēmā ar skotieti. Pēcāk sācis vadīt pats savu raidījumu un atskaņojis arī Prāta vētru.

Nesen Miks uzzināja, kas ir cenzūra. Kolēģe nolasīja ziņu, ka Kongo armija izvaro sievietes. Vadība viņu sabāra. «Par nemieriem Ēģiptē stāstīt nav vēlams, jo negatīvas ziņas par Āfriku ir liegtas. Par pārkāpumu draud 25 gadu cietumsods. Par Mubaraka atkāpšanos gan man ļāva ziņot. Propagandu nepārraidu, taču no politikas vispār izvairos. Uzmanīgi izsakos par reliģiju, valdību.» Ziņas par Āfriku jāveido kā par vietu, kas attīstās. Etiopija gan arī attīstoties, iespēju un naudas netrūkstot – Miks ar kolēģi patlaban veido pirmo studentu radiostaciju. Nesen izskanējis arī piedāvājums vadīt pieczvaigžņu viesnīcas naktsklubu. «Te viss ir gribas un izglītības līmeņa jautājums,» Miks stāsta, ka vietējie to arī saprotot, tāpēc strauji aug studentu skaits. Patlaban Etiopijā 52% vīriešu un 67% sieviešu ir bez jebkādas izglītības. Aizvēsturiskas joprojām ir tradīcijas: ja jaundzimušajam pirmie piena zobi ir augšžoklī, nevis apakšžoklī, bērns no ģimenes jāpadzen. Skaistuma etalons ir rētas un tetovēti melni krusti, kā arī zobu asināšana. Taču pamazām Etiopijā arī iedzīvina demokrātijas idejas – Miks bijis izstādē par dzimumu līdztiesību, kur gan lielākā daļa bija atnākusi bezmaksas alkohola dēļ. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu