Piena ceļa līkloči • IR.lv

Piena ceļa līkloči

4
Lilijas un Aivara Bērtulsonu uzņēmums Ozoli Eko no Babītes kooperatīvam nolēma pievienoties pēc tam, kad uzzināja, ka viņu saražotais piens pa taisno nonāk Lietuvā un no tā Latvijā netiek radīta nekāda pievienotā vērtība. Foto — Gatis Gierts, F64

No deviņām drosmīgām saimniecībām izaugušais zemnieku kooperatīvs Piena ceļš saražo 15% no kopējā siera eksporta, pārdodot to arī Maskavā, Telavivā un Ņujorkā 

Pirms septiņiem gadiem, izvirzījušas sev ambiciozu mērķi ražot tikai ļoti kvalitatīvu pienu, deviņas zemnieku saimniecības no dažādiem Latvijas novadiem izveidoja lauksaimnieku kooperatīvo sabiedrību Piena ceļš. Kaut arī valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece atzīst, ka «latviešu zemnieks ir un paliek individuālists», kooperatīva dalībnieku skaits drīz vien dubultojās un vienubrīd pat sasniedza vairāk nekā 120 biedru. Nākamie pārbaudījumi bija Jaunpils pienotavas iegāde 2008.gadā un nepieciešamība vēl pēc gada dubultot uzņēmuma pamatkapitālu, lai varētu to attīstīt. 

Tagad pārsteidzošs ir fakts, ka uzņēmums, kurš pārstrādā mazāk nekā 4% no visa Latvijā izslauktā piena, saražo gandrīz 15% no kopējā siera eksporta apjoma. Jaunpilī ražoto Zelta sieru ārpus Latvijas var nopirkt ne vien piecās ES valstīs, bet arī Atlantijas okeāna viņā krastā.

Jāapdzen simtgadnieki 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu