Atpūta krievu gaumē • IR.lv

Atpūta krievu gaumē

3
Andrejs Ļevkins

Ikviens zina, kas tagad notiek Ēģiptē. Nemieri, simtiem mirušo un ievainoto. Neviens nezina, kas būs tālāk. Bet… Ēģiptē turpina atpūsties tūristi. 25 vai pat 40 tūkstoši no Krievijas. Precīzi nav zināms

Tā tas notiek jau divas nedēļas. Amerikāņi jau sen paziņoja savējiem, ka nav ieteicams lidot uz Ēģipti, bet Krievijas ministrijas vēstīja, ka viss ir kārtībā un tūristi atpūšas kā parasti. Gadījās pat tāda gluži idiotiska sakritība: kādā naktī Ēģiptes karaspēks ienāca Šarm eš Šeihā, jo tur sākās masu nekārtības. Nākamajā rītā uz to pašu Šarm eš Šeihu no Domodedovas lidostas vien izlidoja trīs Airbus, 500 cilvēku. Visi gribēja lidot, neviens neatteicās. Tagad viņi sēž viesnīcās, baidās no šāvieniem un raksta uz dzimteni īsziņas par to, ka, paldies Dievam, atbraucis bruņutransportieris. Ceļojumu aģentūrām beidzot tika aizliegts sūtīt jaunus atpūtniekus – divas nedēļas vēlāk, nekā tas būtu saprātīgi. Bet galvenais – paši tūristi brīvprātīgi devās atpūsties pilsoņu kara apstākļos. 

Kāpēc šāda vieglprātība? Pirmā versija: tas ir parastais krievu fatālisms, kurš izpaužas gan šādās situācijās, gan ikdienas dzīvē. Piemēram, dodoties makšķerēt pavasarī uz ledus gabala, kurš, ja ne šodien, tad rīt noteikti aizpeldēs jūriņā. Bet varbūt tomēr ne? Fatālisms, protams, ietekmē. Bet tas ir pārāk filozofisks skaidrojums, lai ar to aprobežotos. Un vispār – kurš tad rīkojas kā fatālists katru mīļu dienu? 

Otrā versija – ko darīt, ja ir jau samaksāts? Naudu taču atpakaļ nedos. Saprotams, ka naudu neatdos. Ja tūrisma ministrija ziņoja, ka viss ir kārtībā, un paši tūristi ceļojumu aģentūrās parakstījās par to, ka viņi brauc, būdami pie pilnas saprašanas. Šos cilvēkus var saprast: visu gadu krāta nauda atpūtai (šis nav bagātnieku maršruts), un ko nu darīt? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu