Marta Esmane, seska saimniece • IR.lv

Marta Esmane, seska saimniece

6
Gadu vecais sesks Bazils ir Latvian Winter Ferret Show 2010 uzvarētājs junioru kategorijā. Marta Esmane ir viņa saimniece. Foto — Gints Ivuškāns, F64
Ieva Alberte

Pārāk mitrs purns un viens šķībs zobs – tie bija seska Bazila trūkumi, tomēr par junioru čempionu viņš kļuva.

Pērnā gada nogalē Rīgā notika pirmais starptautiskais Latvian Winter Ferret Show, kurā svešzemju tiesneši vērtēja mājas sesku jeb fretku eksterjeru: pētīja, taustīja. Seskiem bija jānoturas, neiekožot kādam žūrētājam. Citādi – punkti nost. 

«Viņi ir smieklīgi, ākstās. Nav katru dienu obligāti jāved saitē pastaigāties kā suni,» Marta stāsta, kāpēc pirms aptuveni gada viņa iegādājās Bazilu. Dižciltīgais sesks dzimis Igaunijā, viņš ir arī sesku kluba Seskumīlis biedrs, savukārt Marta – valdes locekle. Patlaban klubs strādā, lai zooveikalos aizliegtu tirgot fretkas: dzīvnieki mīt būros, viņus neved pastaigās. Seski arī netiek čipēti. Lai tas notiktu, jāveic izmaiņas MK noteikumos par labturības prasībām, taču valdība esot kūtra. Par to interesējušies tikai politiskās apvienības Vienotība pārstāvji. 

Marta strādā P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas medicīnas tehnoloģiju departamentā un rūpējas, lai ārstiem būtu mobilie tālruņi, lai tie darbotos. No darba viņu sagaida ne tikai Bazils un vīrs Uldis, bet arī otrs sesks Džimijs. Intervijas laikā viņš, saritinājies luņķī, guļ. Atpūšas pēc zobu higiēnas, kas bijusi zem narkozes. Džimijs ir adoptēts. «Viņš nesadzīvoja ar suni. Seskus mēdz arī pamest pie klīnikām, jo līdz gada vecumam viņi prasa daudz rūpju. Pēc tam gan prieks. Piemēram, par to, kā Džimijs ar Bazilu saķērušies ripinās pa zemi.» Nedienas ir sesku ziņkāre: bāž galvu putekļsūcēja stobrā, izkrīt pa balkonu un nositas, vandās, ložņā. Bazila misija ir vannas istaba – grib iekļūt un pārgrauzt plastmasas caurules. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu