Renārs Lazovskis, Saeimas bārmenis • IR.lv

Renārs Lazovskis, Saeimas bārmenis

2
Renārs Lazovskis novērojis, ka iecienītākie alkoholiskie dzērieni Saeimas kafejnīcā ir konjaks, balzams, rums un šņabis. Vismazāk deputāti bauda vīnu. Foto — Rūta Kalmuka, F64
Ieva Alberte

Saeimas kafejnīcā esot bārmenis, kurš kafijas vietā piedāvā šampanieti un zina klientu vārdus. Devos viņu raudzīt, jo Saeimas bārmenis perfekti iederas rubrikā Viens no diviem miljoniem: Latvijā nav otra cilvēka ar tādu nodarbošanos. 

«Deputāti savā starpā ir draudzīgi. Skatoties televīzijā ziņas, šķiet –  tie ir citi cilvēki,» stāsta bārmenis Renārs. Saeimā viņš strādā pusotru gadu un klientus nedaudz iepazinis. Iepriekšējā sasaukumā bijuši respektablāki politiķi. Daļa tagadējo īsti neapzinoties, kur nokļuvuši. Savukārt iecienītāko alkoholisko dzērienu gaume gan ir nemainīga: konjaki Hennesy un Courvoisier, Rīgas melnais balzams, rums un šņabis. Vismazāk deputāti bauda vīnu. Uz Renāra jautājumu: «Tēju, kafiju, šampanieti? Varbūt tomēr šampanieti, nevis kafiju?» atsaucība ir vārga. Viena, divas glāzes šampanieša nedēļā. Lielākoties deputāti dzer kafiju, kolu, tēju, citronūdeni, sulas: dāmas – persiku, kungi – ābolu. «Alkohols nav ikdiena. Pa retam paņem piecdesmit gramu pēc sēdes, un viss. Iepriekšējais sasaukums atļāvās vairāk.» Nesen gan kāds deputāts pienācis pie bāra arī pirms sēdes un palūdzis mazajā minerālūdens pudelē ieliet šņabi. Renārs pēcāk ziņās redzējis, kā viņš sēdes laikā malko «ūdeni». Kurš tas bija? Tautai jāzina savi varoņi! Renārs klusē. Sākot darbu Saeimas kafejnīcā, likts manīt, ka ar redzēto nav jādalās. «Tieši tāpēc deputāti man uzticas. Aicina piestrādāt arī mājas ballītēs.» 

Renāram zem letes ir aptieciņa. Pieprasītākās ripas – pret galvassāpēm. «Pārāk daudz kafijas dzer, un spiediens uzkāpj.» Kafejnīcā ir divi lokāli kafiju zīmoli: Pabrika kafija un Maestro kafija. Raimonds Pauls allaž dzēris mazu espreso ar uzputotu pienu, un Artis Pabriks – kafiju ar ļoti, ļoti daudz piena. Abas kafijas parasti izvēlas deputātu partijas biedri. «Reiz man ierosināja uztaisīt kokteili Aizver muti! Uzjaucu šņabi ar greipfrūtu sulu.» 

Deputātiem garšo saldumi. It īpaši šokolādes konfektes, smalkmaizītes. Reiz Ausma Kantāne ielavījusies aiz letes un pārgriezusi bulciņu uz pusēm. Prasījusi, cik par pusbulciņu jāmaksā. Otru pusi pirkšot Ainārs Latkovskis – viņam esot liela ģimene, nevarot veselu atļauties. Tieši Latkovskis ir deputāts, kuru Renāram prieks satikt. «Omulīgs. Arī ar Baštiku, Šadurski bija labi parunāties.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu