Gribēju būt izmeklētāja • IR.lv

Gribēju būt izmeklētāja

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Konkurences padomes vadītāja Ieva Jaunzeme atzīstas, ka viņas lielais kritiķis Ainārs Šlesers bija atklāts un labs. Citu metodes ir nepatīkamākas 

Ievu Jaunzemi uzskata par vienu profesionālākajiem valsts pārvaldes darbiniekiem Latvijā, tomēr viņas atkārtota apstiprināšana Konkurences padomes (KP) vadītājas amatā jau otro nedēļu ir aizkavējusies. «Nezinu,» viņa atbild uz jautājumu, ko ir «sariebusi» zaļajiem zemniekiem, kuri vilcinās piekrist viņas pilnvaru pagarinājumam. KP ir lēmusi par 653 uzņēmumiem, un varbūt kāds no šiem lēmumiem esot trāpījis zemniekiem. (Ziņas no koalīcijas liecina, ka nopietnu iebildumu pret Jaunzemi ZZS nav – šķiet, viņa ir ieslīdējusi to jautājumu «paketē», par kuru starp koalīcijas partneriem notiek plašāka politiska «tirgošanās».)

Jaunzemei pašlaik droši vien nebūtu nekādu izredžu, ja pie teikšanas būtu Ainārs Šlesers. Savulaik, būdams satiksmes ministrs, viņš KP vadītāju apsūdzēja pretvalstiskā darbībā, lai gan Jaunzeme tikai pildīja savus pienākumus un norādīja uz Eiropas Savienības likumiem neatbilstošo lidostas Rīga nodevu politiku. Atceroties to laiku, Jaunzeme saka paldies toreizējam ekonomikas ministram Jurijam Strodam (TB/LNNK), kurš uzņēmās viņu aizstāvēt. Tomēr tagad Jaunzeme arī pārsteidzoši konstatē, ka «Šlesera kungs bija ļoti labs – viņš bija atklāts un patiess, un nekādus citus veidus neizmantoja». Vēlāk viņa sastapusies ar citām «tīri cilvēciskām un privātām» metodēm, kā lietas dalībnieki mēģina ietekmēt rezultātu. RD Electronics viņu iesūdzēja tiesā par goda un cieņas laupīšanu.

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, Jaunzemei ir princips netikties ar tirgus dalībniekiem divatā un ārpus darba kabineta. Šā iemesla dēļ KP vadītāja vilcinās piekrist aicinājumam uz pusdienām. «Tas būs publiski,» mierinu. Kā tikšanās vietu viņa izvēlas «demokrātisko» Berga bazāra kafejnīcu Iguāna, kas atrodas tuvu aģentūrai LETA, uz kuru viņa pēc tam iet diskutēt par konkurences likuma grozījumiem. «Būs smagi. Laikam vienīgā sieviete ar vīriešiem diskutēšu,» Jaunzeme nopūšas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu