Ziedoņa — Kaupera programma • IR.lv

Ziedoņa — Kaupera programma

6
Foto — Kaspars Lielgalvis
Anda Burve-Rozīte

Mūziķis Renārs Kaupers ar domubiedriem turpina Imanta Ziedoņa leģendārās Koku grupas tradīcijas – apbraukā Latviju ar grābekli un lāpstu rokā un uz mazām, bet būtiskām iniciatīvām aicina arī citus

Kādā Rīgas kafejnīcā 2000.gadā sarunājas Imants Ziedonis un Māra Zālīte.

Imants Ziedonis: «…Tota galvenais likums, Hermeja Trismegista bauslības galdiņi, uz kuriem ir tās žīdu zvaigznes, lielās kosmiskās evolūcijas un involūcijas likums. Tu apgūsti evolucionārā ceļā, dabū, piepildi sevi ar gaismu, augšup iedams… Bet pienāk brīdis, kad tu svied to trijstūri otrādi un pēc smilšu pulksteņa principa sāc pilināt visu to atpakaļ. Ir jāatdod viss atpakaļ! Tev ir jāatdod atpakaļ. Galvenais likums ir tāds, ka tev jāsavieno pats apakšējais ar pašu augšējo, pats zemākais ar pašu augstāko, pats smalkākais ar pašu rupjāko un pats skaistākais ar pašu neglītāko, tas tev ir jādara. Tev jāsasniedz šī virsotne un tad jāatsviežas otrādi, un jāpilina atpakaļ. Savā pamatnē iekšā, savā tautā. (..) Un tajā feinajā zēnā, tajā dziedātājā, nu, tajā…»
Māra Zālīte: «Kurā?»
Imants Ziedonis: «Nu, ko tā tava meita mīlē, nu, visi tie jefiņi…»
Māra Zālīte: «Kauperiņā?»
Imants Ziedonis: «Kauperītī, jā, viņā ir.»
Māra Zālīte: «Ir, ir. Viņš sviež to trijstūri otrādi.»
Imants Ziedonis: «Un viņš ir gaišs.»
Māra Zālīte: «Veselai tīņu paaudzei ir laimējies.»
Imants Ziedonis: «Tādi un tāds ir vienīgais, kas var iznest tautasdziesmu. Kad viņš dzied tautasdziesmu, tā pēkšņi atkal ir. Kad viņš dzied, tad uzreiz viņam tic visi un dzied līdzi to tautasdziesmu, citādi viņi ne sūda nedziedātu to tautasdziesmu.»

Māras Zālītes saruna ar Imantu Ziedoni aprakstīta grāmatā To mēs nezinām. Imants Ziedonis un Renārs Kaupers toreiz vēl nebija iepazinušies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu