Lauris Muldiņš, suņu ķērājs un ārstētājs • IR.lv

Lauris Muldiņš, suņu ķērājs un ārstētājs

5
Lauris Muldiņš ir topošais veterinārārsts, kurš ķer bīstamus un klaiņojošus suņus. Pēc Jaungada darba ir vairāk, jo suņus izbiedējis salūts. Foto — Gints Ivuškāns, F64
Ieva Alberte

Suns bija sakodis vairākus cilvēkus. Divi milzu policisti sagaidīja Lauri un norādīja uz bērnu rotaļu laukumu, kur sēdēja rotveilers

«Ja jau viņi netika galā, ko tad es viens?» Lauris atceras savu bīstamāko darbdienu. Staigājot ap rotaļu laukumu, viņš domāja, kā labāk sunim pietuvoties, līdz viņš pienāca pats un parādīja zobus. «Man kājas notrīcēja, taču – hop! – uzmetu cilpu un sažņaudzu kaklu. Pievilku un piespiedu viņu pie rotaļu globusa, ielaidu narkozi.» Lauris nezina, vai suni pēcāk eitanazēja, vai ne, jo procedūra pēc noķeršanas ir gara: ķērājs guvumu aizved uz veterināro klīniku, ar kuru Rīgas dome noslēgusi līgumu. Pašlaik tā ir klīnika Dr. Beinerts. Kad suns nosvērts un sadakterēts, viņu ved uz patversmi. Ja tur neuzrodas īstie saimnieki, meklē jaunus.

Dodos Laurim līdzi izsaukumā. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka suni nedrīkst ķert aiz jutīgām vietām. Ķeršanai paredzēti speciāli rīki: cilpa ar kātu un zivju tīklam līdzīgs rīks. Kad ierodamies, suns klimst pa pagalmu. Lauris viņam uzsvilpj, suns atsaucas un rāmi ieskrien mājas verandā. Apjautis, ka viņam grib uzmest cilpu, mēģina iekampt, tomēr Lauris ir veiklāks. «Līdz šim man veicies, jo iekosts tikai zābakā. Lai arī šis izskatījās mierīgs, jāatceras, ka suņi ir neparedzami. Pēkšņi var vienkārši «aiziet ciet».» Iemesli ir dažādi – remonts mājās, bērna parādīšanās ģimenē.

Visvairāk darba Laurim ir Bolderājā. Kādā ap 10 metrus dziļā alā zem betona pamatiem regulāri dzimst kucēni, taču kuces tuvumā sev nelaiž. Daži kucēni noķerti, jo ieēduši speciālo barību ar nomierinošām zālēm. «Ķeršana ir aizraujošs process,» Lauris stāsta, ka gadījies tvarstīt arī jenotu, Jorkšīras terjeru un iguānu. Dažkārt palīdz arī policisti. Reiz tā iekarsuši, ka salīdzinājuši suņu ķeršanu ar safari. Lai arī suņu ķērāja sūtība ir pasargāt cilvēkus no agresīviem suņiem, gandarījumu Laurim sagādā gadījumi, kad notvertajam klaidonim, kurš ir vecs un akls, atrodas saimnieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu