Sālsmaize ar rozīnēm • IR.lv

Sālsmaize ar rozīnēm

2
Indra Sprance

Likuma caurumi ļauj ārvalstniekiem arī bez reāliem ieguldījumiem Latvijā tikt pie kārotās uzturēšanās atļaujas ES

Pirms pusgada ieviešot Imigrācijas likuma izmaiņas, kas par investēšanu Latvijas ekonomikā ļauj saņemt uzturēšanās atļaujas, Saeima cerēja uz reālu pienesumu krīzes mocītajai tautsaimniecībai. Tagad izskatās, ka ieguvums nav tik liels, turklāt ir virkne veidu, kā «nopirkt» uzturēšanās atļaujas, neko no jauna Latvijā neieguldot. Likuma caurumus jau ir apjautušas valsts iestādes, ir sagatavoti grozījumi, taču tie vēl būs jāpieņem Saeimā un noteikti neattieksies uz tiem, kas uzturēšanās atļaujas būs jau saņēmuši. Vispozitīvāk likumu novērtē bankas, kam reāli izdevies piesaistīt kapitālu ap­stākļos, kad nauda jāmeklē kā ar uguni.

Kā nopelnīt atļauju?
Pie termiņuzturēšanās atļaujām papildus jau iepriekš likumā noteiktajām iespējām tagad var tikt vēl trīs veidos – ieguldot līdzekļus nekustamajā īpašumā, uzņēmumos vai banku kapitālā. Latvija ir starp retajām Eiropas Savienības dalībvalstīm (kopā ar Slovēniju un Bulgāriju), kurā šīs atļaujas var iegūt, ja iegulda naudu nekustamajā īpašumā. Piemēram, Lietuvā un Igaunijā uzturēšanās atļauju var prasīt tikai par dažādu līmeņu investīcijām uzņēmumos. Vācijā – ja biznesā ieguldīts miljons eiro, radītas 10 jaunas darba vietas vai piedāvāts pārliecinošs biznesa plāns, kas pierāda ekonomisko labumu sabiedrībai.

Termiņuzturēšanās atļauja ārvalstniekiem tiek izsniegta uz laiku līdz pieciem gadiem, un tās saņēmējam katru gadu jāierodas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) pagarināt atļaujas darbības laiku. Ja īpašumu pārdod vai citādi neizpilda kritērijus, atļauju anulē. Ja visus piecus gadus ir izpildītas likuma prasības un ārvalstnieks arī apguvis latviešu valodu un izpildījis virkni citu nosacījumu, tad var pretendēt uz pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu