Pēteris Kūlis, jumtu tīrītājs • IR.lv

Pēteris Kūlis, jumtu tīrītājs

2
Alpīnistam Pēterim Kūlim ir 69 gadi. «Par tīrīšanā nopelnīto vasarā braucu uz kalniem «pārziemot». Ģimenes budžetu nosēdinu tuvu nullei un braucu!» Foto — Raitis Plauks, F64
Ieva Alberte

Esmu sēdējis uz Pētergaiļa, uz Doma gaiļa un Anglikāņu baznīcas krusta, – vareni noskalda Pēteris

Krustu viņš pat esot tā kā drusku iesvētījis: brīdi pirms uzstādīšanas tornī mudinājis mācītāju pateikt svētos vārdus, taču saņēmis atbildi, ka tas tikšot darīts vēlāk. Nu, ko. Pēc mokošas uzstādīšanas piesēdis uz krusta malas un lūdzis kolēģiem padot alu. «Ar puspudeli Lāčplēša aplaistīju krustu, atlikušo pats izdzēru.» Kūlis gan uzreiz noprecizē, ka alkohola malks augstumā esot tikpat reta parādība kā gaiļa vai krusta nomaiņa.

Kūlis ir alpīnists, bija Padomju Savienības izlasē. Vasarās viņš ir latviešu alpīnistu grupu instruktors kalnos, ziemā – drošības tehniķis un elektroinženieris.

«Skaists skats, vai ne? No augšas pilsēta ir citāda,» kungs norāda uz Vecrīgas jumtiem, taču neļaujas romantizēt savu darbu. Tas ir sarežģīts. Nesen tīrījis Rīgas domes labklājības departamenta stāvo jumtu Baznīcas ielā. «Riebīgs jumts. Visu laiku jākarājas virvēs. Nē, nekāda logos skatīšanās nenotiek, lai arī kādi skati tur būtu. Nav laika.» Reiz gan viņš kādam logam atsaucies. Līmējot šuves Pļavnieku daudzdzīvokļu mājai, pa logu izliekusies sieviete un teikusi, ka viņas pusē ar’ vajagot aizlīmēt. Lai nolīgšanas saruna labāk virzītos, viņa pasniegusi krūzi kafijas, un Pēteris to malkojis, virvē karādamies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu