Maskavas noburtie • IR.lv

Maskavas noburtie

1
Pauls Raudseps

Latvijas politiķi par Mistral kuģiem un Hodorkovska notiesāšanu padevīgi klusē

Tik sen tā tika gaidīta, tik daudz par to runāja, tik lielas cerības uz to tika liktas. Latvijas prezidenta vizīte Krievijā piesaistīja rekordlielu uzņēmēju delegāciju, kuri jau divdesmit gadus cits citam stāsta par brīnumaino, varenplašo Austrumu tirgu, kura pavēršana vienā rāvienā atrisinātu visas mūsu ekonomiskās problēmas. Protams, kā jau Krievijā ierasts, ekonomika ir politikas padevīgais kalps. Tāpēc, pirms stepi un taigu piegāžam pilnu ar šprotēm, gotiņām un lētām smaržām, ir jābūt arī politiskam izlīgumam, un to jau gadiem komplektā ar mirguļojošām Austrumu bagātībām solīja opozīcijā dirnošie jurkāni un urbanoviči.

Taču decembrī četras dienas Maskavā un Sanktpēterburgā pavadīja nevis premjerministrs Urbanovičs, bet prezidents Zatlers, un varam jau sākt spriest par zināmiem rezultātiem. Varbūt tā bija tikai sagadīšanās, tomēr vizītes pirmajā pilnajā dienā paziņotais, ka Gazprom ar Latvijas gāzi vienojušies par 15% zemāku gāzes cenu, noteikti lika dažam labam vērotājam aizdomāties par šā darījuma aizkulisēm. (Tiesa, arī Igaunijai būs zemāka gāzes cena, taču Lietuva, kura plāno panākt, ka gāzes ražotājiem nedrīkst piederēt arī izplatīšanas tīkli, šādu atlaidi no Gazprom nav sagaidījusi).

Drūmākas pārdomas rodas, klausoties Latvijas politiķu teiktajā pēc vizītes. 24.decembrī Francija noslēdza vienošanos piegādāt Krievijai četrus Mistral desantkuģus. Kā atklājis WikiLeaks, jau februārī ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss izteica francūžiem savu neapmierinātību ar plānoto darījumu. Pēc darījuma noslēgšanas prominentais franču intelektuālis (un prezidenta Sarkozī draugs) Andrē Gluksmans to nosauca par «skandālu», par kuru darīts zināms Ziemsvētku vakarā, lai tam pievērstu mazāk uzmanības un netiktu atklātas vienošanās «netīrās detaļas», jo ir aizdomas, ka Francija piekritusi Krievijai piegādāt ne tikai kuģus, bet arī modernākos ieročus un tehnoloģiju. Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene darījumu nosauca par «lielu kļūdu». Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Pilsoniskā savienība) darījumā nekā slikta nesaredz un mierina ar Francijas amatpersonu teikto, ka Krievija negrasās izmantot Mistral kuģus pret kaimiņvalstīm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu