Mazais pielāgojās • IR.lv

Mazais pielāgojās

3
Ilustrācija — Ivs Zenne
Anita Brauna

Nav taisnība, ka Latvijā «vispār nekā nav». Ir, ir. Latvijā ražo daudz preču, par kurām daudziem nav ne mazākās nojausmas, un to eksports šogad izglāba valsts ekonomiku

Tas ir Masačūsetsas tehnoloģiju institūts, – Vasīlijs Bankovskis rāda uz laboratorijas stūrī noliktu iekārtu, kas ārēji atgādina veikalu vitrīnas un virtuves tvaika nosūcēja kombināciju. Īstenībā tas ir smalks aparāts vīrusu pētīšanai, kas radīts tepat Kleistos, un paralēles ar slaveno ASV institūtu Bankovskis velk, tikai lai raksturotu izgudrojuma tehnoloģisko līmeni. Un tie nav tukši vārdi – šeit ražotās biotehnoloģiju un biomedicīnas laboratoriju iekārtas pārdod 70 pasaules valstīs.

Bioloģijas zinātņu doktors Vasīlijs Bankovskis ir šā biznesa sakne. Kopā ar dzīvesbiedri ķīmiķi Svetlanu Bankovsku 90.gadu sākumā viņi izveidoja uzņēmumu Biosan, kas ražo «gudru» preci – tādu, kādu Latvija stratēģijas dokumentos izvirzījusi par savu mērķi un kas nepieciešama, lai kļūtu par augstu ienākumu valsti. Šogad Biosan ieguva Ekonomikas ministrijas balvu kā eksportspējīgākais mazais uzņēmums.

Farmācijas nozares stiprās tradīcijas Latvijā un spēja prognozēt, ko pieprasīs tirgus, – Svetlana Bankovska nosauc galvenos faktorus, kas noteikuši Biosan spēju saražot pasaules tirgū konkurētspējīgu produkciju. «Un, protams, uzņēmuma dibinātāja inovatoriskais prāts – jau padomju laikā Vasīlijs uzrakstīja ap 30 priekšlikumu izgudrojumiem biotehnoloģiju jomā,» stāsta Bankovska. Pasaulē netrūkst lielu un spēcīgu biotehnoloģiju iekārtu ražotāju, un, kā uzsver Biosan valdes loceklis Ernests Blaževičs, tieši inovācijas ir tās, kas ļauj sīkam Latvijas uzņēmumam pastāvēt līdzās grandiem un dažās jomās konkurēt ar pasaules vislabākajām iekārtām. «Mums ir desmit izgudrojumu patentu,» papildina Bankovska. Biosan īpašnieki pamanījuši, ka viņu izgudrojumus diemžēl jau kopē ķīnieši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu