Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7
Reti redzams skats Romā — aizsalusi strūklaka Republikas laukumā. Līdz ar salu Eiropu pārsteigusi arī netipiski spēcīga snigšana, krietni traucējot lidostu darbu un apturot gaisa satiksmi, kas līdzīgas likstas piedzīvoja jau gada sākumā, kad kontinentu pārklāja Īslandes vulkāna izvirduma pelni. Briti sarēķinājuši, ka šis, iespējams, būs aukstākais un sniegotākais decembris kopš 1980.gada. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

 

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko. Pēc oficiālajiem datiem, par viņu nobalsojuši 79,7% vēlētāju, bet tuvākie konkurenti katrs saņēmis mazāk par 3% balsu. Aptaujas gan liecināja, ka Lukašenko konkurenti saņēmuši ievērojami vairāk balsu. Protesta demonstrāciju dalībnieku skaits Minskas centrā svētdien vakarā un pirmdien naktī dažubrīd sasniedza vairākus desmitus tūkstošus. Pēc sadursmēm aizturēti vairāki simti aktīvistu, arī septiņi no deviņiem Lukašenko konkurentiem vēlēšanās. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pirmdien atzina, ka Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nevar atzīt par brīvām.

ES ārlietu ministru kopīgajai vēstulei ar aicinājumu jau tuvākajā laikā ratificēt jauno Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumu (START) nav pievienojusies Lietuva un Čehija. Lietuvas ārlietu ministrs Audroņus Ažubalis skaidro, ka Viļņa atbalsta ratifikāciju, tomēr viņš vēstuli nav varējis parakstīt, jo neesot ņemti vērā daži ieteikumi. START līgumu Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un ASV prezidents Baraks Obama parakstīja aprīlī Prāgā, bet tam vēl nepieciešams ASV un Krievijas likumdevēju apstiprinājums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu