Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

5

Nedēļas notikumi Latvijā

Saeima pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja Valda Dombrovska valdības veidoto budžeta projektu 2011.gadam, kas paredz konsolidāciju par 292 miljoniem latu, deficītu samazinot līdz 5,5% no IKP. Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi plānoti 5,1 miljarda latu, bet izdevumi – 5,7 miljardu latu apmērā. Taču jau janvārī valsts galvenais finanšu likums, visticamāk, būs jāgroza, jo starptautiskie aizdevēji neatzīst visus konsolidācijas pasākumus un uzskata, ka valdībai jārod iespēja sabalansēt budžetu vēl par 50 miljoniem latu. Pasākumi, kurus tie uzskata par neilgtspējīgiem un nekvalitatīviem, ir iemaksu saglabāšana 2.pensiju līmenī 2% apmērā un minimālās algas paaugstināšana no 180 uz 200 latiem mēnesī.

Jautājums par Krievijas tautiešiem Latvijā vispirms ir jārisina pašai Latvijai, jo runa ir par cilvēkiem, kas «tur dzīvo un, acīmredzot, arī grib tur dzīvot», pirmdien pēc tikšanās ar Latvijas prezidentu Valdi Zatleru sacīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Valsts prezidents no 19. līdz 22.decembrim uzturējās oficiālā vizītē Krievijā, kur tikās ar kaimiņvalsts augstākajām amatpersonām. Tiekoties ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu, runāts tikai par «ekonomiku, ekonomiku un ekonomiku», informēja prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs. Vizītes laikā parakstīti deviņi būtiski abu valstu sadarbības līgumi. Kā vienu no galvenajiem vizītes panākumiem Zatlers novērtēja vienošanos izveidot starpvalstu vēsturnieku komisiju, lai kopīgi pētītu XX gadsimta vēsturi.

Saeima aizklātā balsojumā neatbalstīja krimināltiesību eksperta Andreja Judina apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi. Par Judinu balsoja 40 deputātu, pret bija 27, bet atturējās 22. Judina kandidatūru atbalstījusi Vienotība, taču koalīcijas partnerei ZZS par šo jautājumu bijis brīvais balsojums. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis neslēpa savu personisko viedokli: «Es par viņu nebalsoju, nebalsošu vēlreiz un nebalsošu trešo reizi.» Brīvais balsojums bijis arī Saskaņas centra frakcijai. Pērn oktobrī Saeima AT tiesneša amatā neapstiprināja tiesnesi Māri Vīgantu, kurš bija pieņēmis lēmumu par Aivara Lemberga apcietināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu