Ir vērts gribēt • IR.lv

Ir vērts gribēt

4
1. Stāsti: Prozas lasījumi klātienē un neklātienē. Apgāds Dienas Grāmata
Pauls Bankovskis

10 grāmatas, ko būs patīkami saņemt dāvanā Ziemassvētkos

Ja par Latvijas grāmatniecības un literatūras stāvokli spriestu pēc grāmatām, kas iznāk pirms Ziemassvētkiem, varētu nonākt pie maldīga secinājuma, ka aizraujošas, izklaidējošas un pamācošas lasāmvielas netrūkst. Tā vien šķiet, ka izdevēji visu gadu ir apzināti krājuši savus labākos nodomus, lai materializētu tos tikai tagad.

1. Katram, kurš kulturāla pienākuma, ziņkārības vai patiesas aizraušanās dēļ interesējas par jaunāko latviešu oriģinālliteratūrā, ātri un kodolīgi var līdzēt gadskārtējā jaunākās īsprozas izlase Stāsti: Prozas lasījumi klātienē un neklātienē (apgāds Dienas Grāmata). «Viens otram līdzās izvietoti, šie stāsti saēdas kā garšvielas piparkūku mīklā, radot vienotu un pārsteidzoši saskanīgu krājumu – krājumu, ko var lasīt ar interesi un baudu, izvēloties noskaņojumam atbilstošākos stāstus un nejūtoties vainīgs, ja kāds objektīvi ļoti labs darbs vienkārši neuzrunā,» par krājumu rakstījusi kritiķe Ieva Melgalve.

2. Otrs izdevums, kas šajā ziemā uzskatāms par latviešu mūsdienu literatūras obligāto lasāmvielu, ir Osvalda Zebra debijas stāstu krājums Brīvība tīklos (Jāņa Rozes apgāds). Autoram ir 35 gadi, un daudzviet šis vecums tiek uzskatīts par robežu, kas jaunus autorus un māksliniekus šķir no vecajiem. Vēlais starts, šķiet, literatūrai nācis tikai par labu, un tapusi «ar sāpi un skumju iejūtību rakstīta dzīves proza», kuru raksturo «spoža valoda, noturīga pēcgarša», – tā grāmatu raksturojis Arvis Kolmanis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu